Diş Kronu Ne Demek? Diş Kronlarının Ortalama Türkiye Fiyatları

Diş Kronu Ne Demek? Diş Kronlarının Ortalama Türkiye Fiyatları

Diş kronu, dişleri tamamen çevreleyen restorasyon işlemlerine verilen isimdir. Kronların farklı malzemelerden yapılması mümkündür. Kron uygulamaları dişlere hem işlevi hem de estetiği tekrardan kazandırmaya yardımcı olur.

Diş Kronu Ne Zaman Yapılır?

Diş kronu tedavisi çoğunlukla diş yapısının çoğunun kaybedilmesi halinde, çiğneme ve ısırma kuvvetlerinin desteklenmesi için zayıf hale gelmesi durumunda uygulanır. Dişte kırılma ya da büyük oranlarda yayılmış ve tedavi edilmemiş diş çürüğü sebebiyle diş yapısının kaybedilmesi durumları söz konusu olur.

Bir dişi kron ile restore etmenin başka bir endikasyonu ise kanal tedavili dişlerdir. Kanal tedavili olan dişlerde zaman içerisinde kırılma gibi durumlar söz konusu olabilir. Kanal tedavisi bulunan dişlerin kronla restore edilmesi sayesinde kırılmalara karşı korunması sağlanır. Şiddetli diş aşınması problemlerinden şikayetçi olan bireyler dişlerini eski hallerine getirmek ve dişlerin daha fazla hasar durumlarından korunması amacıyla kron tedavisi yaptırabilir.

Diş kronu uygulaması diş implantlarının restore edilmesi amacıyla da kullanılabilir. Kaybedilen dişlerin yerine diş implantlarının yerleştirilmesi durumlarında diş gibi görünümün elde edilmesi için implantların üzerine porselen kron yerleştirme işlemleri uygulanır.

Diş Kronu Yapımında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Kron yapımında kompozit, zirkonya, porselen, metal ya da metal altyapılı porselen gibi çeşitli malzemeler kullanılabilir. Diş kaplaması için malzeme seçimlerinde diş hekimleri birtakım faktörleri göz önünde bulunduracaktır. Bunlar;

·         Diş eti dokusu özellikleri

·         Dişin bulunduğu yer

·         Komşu dişlerin renkleri

·         Dişin kapanış şekli

·         Kalan diş yapısının miktarları

·         Gülümseme esnasında dişlerin ne kadar görüneceğidir.

Diş Kaplama Tedavisi İçin Hazırlık Aşamaları Nelerdir?

Diş kaplama tedavisi için ilk önce dişlerin durumlarının değerlendirilmesi gerekir. Bunun için de dişlere röntgen çekilir. Preparasyon ismi verilen küçültme ve düzeltme ile ilgili işlemler yapılır. Dişlere preparasyon uygulanmadan önce kaplama işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Kaplama malzemelerinin kalınlığı kadar dişin yüzey kısmında bir alan oluşturulması son derece önemlidir.

Hazırlanan diş ile çevresinde bulunan dişlerin ölçülerinin alınması işlemleri gerçekleştirilir. Sonrasında geçici dişler yapılarak tedavi sonuçlanana kadar dişlerin yüzeylerini kapatacak bir uygulama gerçekleştirilir. Ölçüler bir laboratuvara gönderilerek kronun hazırlanması aşamasına geçilir. Altyapılı bir restorasyon işlemi ise bir sonraki randevuda hastalara altyapı ile ilgili prova işlemleri yapılır. Bu ziyaretler esnasında geçici kronların çıkarılıp prova bitiminde tekrardan yapıştırılması sağlanır. Bitim seansında ise geçici dişlerin çıkarılması ile hazırlanan kronların diş yüzeyine yapıştırılıp sabitlenmesi işlemleri gerçekleştirilir.

Geçici Diş Kronu Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Geçici kron, hazırlanan dişlerin üzerine kısa süre kalması amacıyla yapılan bir işlemdir. Bu kronlar geçici yapıştırıcılar kullanılarak dişlerin üst kısmına yerleştirilir. Bu sebeple kalıcı kron kadar dirençli bir yapıları bulunmaz. Yapışkan ya da sert yiyecekler ile kolay bir şekilde yerinden çıkmaları mümkündür.

Geçici kronların yerinden oynamaması adına hastaların şekerleme, kuruyemiş, çekirdekli gıdalar gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durması gerekir. Geçici kronun düşmesi halinde yapıştırılması ya da yeniden hazırlanması için diş hekimleri ile iletişime geçmek gerekir.

Kaplanan Dişler İçin Özel Bakım Gerekli Midir?

Kaplanan dişler için bakım konusunda dikkatli olmak önemlidir. Normal dişlerde olduğu gibi kaplama dişlerin de bakımına dikkat etmek gerekir. Dişler günde iki defa olacak şekilde fırçalanmalıdır. Bunun yanında her gün diş ipi kullanmak da son derece önemlidir.

Diş kronlarının kırılmasını engellemek içi dişle şişe açmak ya da buz gibi sert maddelerin ısırılmasından kaçınmak gerekir. Dişlerini gıcırdatan bireylerin dişleri ve kronları kaşardan korumak adına gece koruyucusu uygulamaları gerekebilir.

Diş Kaplama Ömrü Ne Kadardır?

Diş kronu ömrü kullanılan malzemelere ve hastaların alışkanlıklarına bağlı olarak en az 6-7 yıl kullanılabilir. Metal kronlar, porselen kronlardan çok daha dayanıklı olma özelliğine sahiptir. Fakat görünüş bakımından estetik değillerdir. Kompozit kronlarda hızlı bir şekilde aşınma görülebilir. Bu kronlar çoğunlukla ön dişlerde kullanılır. İyi bir bakım ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile kronlar uzun yıllar rahat bir şekilde kullanılabilir.

Kırılmış Kaplamaların Onarımı Mümkün Mü?

Kırılan kronların onarımı mümkün değildir. Bu gibi durumlarda diş hekimleri aynı adımları izleyerek kırılan kronu yenisi ile değiştirecektir. Kompozit kronlar bu bakımdan istisnadır. Kompozit kronların bir kısmının kırılması durumunda diş hekimleri krona daha fazla malzeme ekleyerek onarımını sağlayabilir.

Kron Kaplama ve Köprü İçin Kullanılan Sabit Protez Nedir?

Kron kaplama ve köprü işlemi için tercih edilen sabit protezler ağız içerisinde diş eksikliği durumlarının söz konusu olması halinde kullanılır. Bu protezlerin uygulanması için laboratuvar ortamlarında hazırlıkları yapılmalıdır. Dişlerin ağızda nerede görüldüğüne bağlı olarak yapımı sağlanır.

Hastalar istedikleri zaman bu protezleri çıkaramazlar. Takma ve çıkarma özelliği bulunan protezler ile kıyaslandığında hastalar bu protezleri daha çabuk kabul ederler. Fakat bu protezlerin herkes tarafından uygulanması mümkün değildir. Bunun için belli koşulların sağlanması önemlidir.

Protez uygulamalarından önce dişlerin hazırlanması işlemleri gerçekleştirilmelidir. Bunun için gerekli ölçüler alınır. İşlemin tamamlanmasından sonra 3-4 seans arasında ve ortalama 1 hafta içerisinde işlem tamamen gerçekleştirilir.

Kron Kaplama ve Köprü İşlemlerinde Tercih Edilen Sabit Protez Çeşitleri Nelerdir?

Kron kaplama ve köprü işlemleri için kullanılan sabit protezlerin 3 farklı çeşidi bulunur. Bunlardan birincisi metal destekli olarak da isimlendirilen porselen protezlerdir. Metalsiz seramikler ve porselen laminateler de bulunur. Yapılacak olan kron kaplama işlemlerinde hangi tür malzemenin seçileceğine diş hekimleri karar vermelidir.

Sabit protezler uzun sürelerden beri kullanılır ve günümüzde bile klasik bir tedavi yöntemi olarak tercih edilir. Protez uygulamalarında alt yapı dayanıklılığı açısından metallerden faydalanılabilir. Üst yapı olarak da seramik esnek bir malzeme olduğu için tercih edilebilir. Sabit protezlere ek olarak çeşitli klinik çözümler de vardır. Bu klinik çözümlerde amaç dişlere birebir uygun olan doğal diş uygulamalarının gerçekleştirilmesidir.

Kron Kaplama Tedavisi Hangi Dişler İçin Uygundur?

Kron kaplama tedavisinin uygun olduğu dişler şu şekildedir;

·         Renkleşme yaşanan dişler

·         Zayıf kanal tedavisi gören dişler

·         Dişlerin kırılmasının önlenmesi

·         İmplant üzeri dişler

·         Şekil bozukluğu bulunan dişler

·         Çürük dişler

·         Rengi geri dönmeye başlamış olan dişler

·         Aşırı madde kaybı bulunan dişler

Dişler için kron kaplama işleminin uygun olup olmadığını anlamak için hastaların mutlaka bir diş doktoruna görünmeleri gerekir.

Dişler Eksik Olduğu Halde Protez Yapılmadığında Ne Olur?

Eksik diş olmasına rağmen protez yapılmaması halinde diş kayıpları ve diş çürümesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Hastaların komşu dişlerinin zarar görmesi gibi istenmeyen problemler de yaşanabilir. Karşıt diş çekimi boşluğu bulunan kısma doğru hareket durumları söz konusu olur. Kemik kaybı ya da çiğneme kuvveti ile alakalı çeşitli problemler de şikayetler arasında yer alır. Zaman içerisinde gerekli tedavilerin uygulanmaması ile birlikte komşu dişlerde kayıp sorunları meydana gelebilir.

Dişlerin Eksik Olması Durumunda Protez Uygulamalarının Faydaları Nelerdir?

Dişlerin eksik olması halinde yapılan diş protezi uygulamaları hastalarda kaybolan fonksiyonların tekrardan yerine gelmesini sağlar. Kron kaplama ve köprü uygulamaları ile konuşmasında bozukluk olan hastaların konuşma şekillerinde bile olumlu gelişmeler yaşanır. Kişiler eksik dişler ile yaşadıklarında birtakım psikolojik problemler meydana gelebilir. Protez uygulandığı zaman bu sorunlar kendiliğinden geçmiş olur. Bu sayede kişilerin de özgüvenleri yerine gelecektir.

İnsanlar uzun yıllardır yemek yeme, çiğneme gibi çeşitli faaliyetleri yerine getirirler. Tüm bunlar olurken dişlerde belli oranlarda aşınmaların yaşanması son derece normaldir. Beslenme tarzların bağlı olarak çürüklerin meydana gelmesi ve kırılmaların yaşanması gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda köprü işlemlerinden faydalanılarak dişlerin kayıp yapılarının yeniden yerine konması durumları söz konusu olur. Hastaların tercihlerine bağlı olarak diş hekimlerinin uygun görüp görmemesine göre değerli metal alaşımları ile işlemler gerçekleştirilebilir.

Değerli Metal Alaşımları ile Yapılan Protezler Nelerdir?

Değerli metal alaşımları ile protez uygulaması için altın kullanmak gerekebilir. Üst yapı olarak çoğunlukla seramik kullanımları söz konusu olabilir. Alaşımlar sadece diş hekimleri için özel olarak hazırlanır.

Gerçekleştirilen çalışmalara göre altının diş hekimliğinde kullanılan uygulamalarda sağlıklı sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Özellikle son zamanlarda zirkonyum isimli maddelerin porselen alt yapısı olarak kullanıldığı da bilinmektedir.

Sabit Protez Uygulamaları Nasıl Gerçekleştirilir?

Sabit protez uygulamalarının yapılabilmesi için öncelikle dişe komşu olan dişlerin hazırlığının yapılması önemlidir. Dişte çürükler bulunuyorsa öncelikle temizlik aşamaları yapılmalıdır. Dişlerin konik bir şekle getirilmesi sağlanır. İkinci aşamada laboratuvar ortamında modelaj, döküm ve fırınlama aşamaları gerçekleştirilir. Diş hekimlerinin gerçekleştirilen aşamaların uygun olduğunu onaylaması önemli bir konudur. Uygunluğun alınmasından sonra protezlerin cila için tekrardan fırınlanması gerekir. Kron yapıştırılmadan önce hekim ile hastanın görünüş konusunda hem fikir olması önemli bir konudur. Bu aşamanın tamamlanmasından sonra sabit protezlerin takılması işlemleri gerçekleştirilir.

Profesyonel diş hekimleri bu aşamada yapay dişlerin doğal dişlere benzetilmesi konusunda çalışmalarını sürdürür. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için birtakım faktörlerin dikkate alınması gerekir. Bunlar; renk, şekil, ısırma gibi konulardır. Bu noktalar dikkate alınmadığında görünüş olumsuz bir şekilde etkilenecektir. İşlemden önce hastalar hekimleri ile nasıl bir görünüş istedikleri ile ilgili konuşurlarsa sonuçlar çok daha etkili olacaktır.

Neden Köprü İşlemine İhtiyaç Vardır?

Kron kaplama ve köprü işlemleri genellikle diş sağlığının sağlanması açısından önemlidir. Bu işlemler ile yüzün doğal şeklinin korunması mümkün olur. Bunun yanında dudak ve yanağın desteklenmesi de sağlanır. Eğer ağız içerisinde eksik dişler varsa gerekli desteğin alınmaması durumunda hastaların ağız sağlıkları bozulacaktır. Bunun nedeni dişlerin tamamının birbirini destekleyecek şekilde yerleşmiş olmasıdır. Dişlerden birinin zarar görmesi durumunda diğerleri de zarar görecektir.

Diş etlerinde tahribat sorunlarının meydana gelmemesi açısından ve gerilimin önüne geçmek için köprü işlemlerine ihtiyaç duyulur. Dişlerin çürümesi istenmiyorsa bu işlemden faydalanılması mümkündür. İleri durumlarda hastalarda konuşma bozukluğu gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek açısından diş kronları son derece önemlidir.

Kron Kaplama Avantajları Nelerdir?

Ağızdaki diş eksikliği sorunlarının giderilmesi için kron kaplama sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Diş kronu yöntemi dişin besinlerle ilk temas eden yüzeylerinin kaybedilmiş görsel ve işlevsel niteliklerinin tekrardan kazandırılması adına uygulanır. Sağlık ve estetik bakımdan uygulanan kron protezler son derece dayanıklı yapıları ile dikkat çekerler. Yüksek oranlardaki ısırma basınçlarına karşı dayanıklı bir yapısı bulunur.

Kron kaplamalar dayanıklı olmasının yanında hastalara farklı avantajlar da sağlar. Kron kaplamalar hastalara doğal bir görünüm kazandırma özelliğine de sahiptir. Diş etleri ile son derece uyumlu bir yapısı bulunur. Alerjik reaksiyon problemlerine de sebebiyet vermez.

Diş Kronu Sallandığında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Diş kaplamasının düşmesi halinde diş hekimleri kron ile altında bulunan dişi değerlendirerek bir probleme rastlamadığı durumda kronlar tekrardan yerine simante edilir. Fakat dişte kırılma ya da çürüme gibi durumlar söz konusu olduğundan kronun tekrardan yapıştırılması mümkün değildir.
Bunun yerine alternatif seçenekler üzerinde durulur.

Porselen Kron Nedir?

Porselen kron ağız içerisinde az sayıda diş eksikliği olması halinde uygulanan ve komşu dişlerin küçültülmesi ile veya tek ya da birkaç dişte aşırı çürük ya da renkleşme durumunda dişler küçültülerek laboratuvar ortamında hazırlanan dişlerin yapıştırılmasına verilen isimdir.

Bu uygulamalar çoğunlukla ağızda görünür kısımlara uygulanır. Bu protezlerin hastaların kendileri tarafından çıkarılması söz konusu değildir. Bu protezler, takılıp çıkarılma özelliği bulunan protezler ile kıyaslandığında çok daha kullanışlıdır. Ancak porselen kronların uygulanmasında bazı koşulların varlığı gerekir. Dişlerin hazırlanması, ölçü alma işlemlerinden sonra 3-4 seans içerisinde uygulamalar gerçekleştirilir.

Porselen Kron Türleri

Porselen kron türleri farklılık gösterir. Bunlar;

·         Porselen laminate

·         Metal destekli porselen kron

·         Empress porselenler

·         Zirkon destekli porselen kron

Porselen türleri ağız yapısına uygun olarak diş hekimleri tarafından belirlenir. Sabit protezler için günümüzde kadar uygulanmış olan yöntemlerde alt yapı olarak metallerin dayanıklılığı üst yapı olaraksa porselenin estetiğinden faydalanılmıştır. Bu şekilde üretilen porselen kronlar günümüzde hala kullanılsa da insanların artan estetik ihtiyaçlarına cevap vermek açısından farklı maddelerden yapılan ve dişin doğal görünümünü birebir taklit edebilen sabit protez çeşitleri de vardır.

Porselen Kron Uygulaması Hangi Dişlere Yapılır?

·         Dişlerde meydana gelen kırıkların onarımlarında

·         Dişlerde çok fazla madde kaybı olması ya da çürük sorunlarının meydana gelmesinde

·         İmplant uygulamalarının üzerine

·         Renklenme olan ve renginin geriye döndürülmesi mümkün olmayan dişlerde

·         Dişlerin kırılma sorunlarının önlenmesi açısında zayıf kanal tedavisi uygulanan dişlere

·         Şekil bozukluğu sorunları olan dişlere porselen kron uygulamaları yapılabilir.

Porselen Kronların Fonksiyonları Nelerdir?

Porselen kronlar hasarlı olan dişlerin tamamen kaplanması amacıyla kullanılır. Hasarlı dişleri kuvvetlendirilmesi yanında şekil, görüntü ya da hizasının düzeltilmesi amacıyla da rahatlıkla kullanılabilir. Bunların dışında fonksiyon sağlanması bakımından dişe benzeyen şekil ve yapı sağlayacak biçimde implantların üzerine yerleştirilmesi de mümkündür.

Porselen kronlar dişlerin kendi renklerinde üretilebilirler. Güçlü olmalarının sağlanması açısından eskiden sıklıkla metal alt yapıya sahip olan porselen kronlar kullanılırdı. Günümüzde sıklıkla ön kısımlarda ışığı daha iyi bir şekilde yansıtma özelliği bulunan empres porselenler ya da laminateler tercih edilir. Arka dişlerde ise genellikle zirkon destekli porselen uygulamaları yaygındır. Diş hekimi ile hasta arasındaki protokollere bağlı olarak dişin durumuna göre uygun bir alt yapıya sahip porselen kron uygulamaları yapılabilir.

Köprü Uygulamaları Neden Yapılır?

Ağızda bir veya daha fazla eksik diş olması halinde köprü uygulamaları yapılabilir. Ağız yapısında eksik dişin yaratmış olduğu boşluklar diğer dişlerin bu kısımlara kaymasına veya dişin yerinde dönmesi ve ağzın kapanmaması gibi problemlere sebebiyet verir. Bu eksik dişler nedeniyle iş eti hastalıkları ile temporomandibular eklem sorunları meydana gelebilir. Köprüler ağız içerisinde eksik olan bir veya daha fazla dişin yerine rahatlıkla kullanılabilir.

Türkiye’de Diş Kronu Tedavisi

Diş kronu tedavisi Türkiye’de sıklıkla tercih edilen tedavi türlerinden biridir. Tedavinin fiyatlarının uygun olması nedeniyle dental turizmde de sıklıkla tercih edilir. Türkiye’de döviz yüksek olduğundan yurt dışından gelenler uygun fiyatlara diş kronu tedavisi olabilirler. Bunun yanında Türkiye turistik açıdan da gezilip görülmesi gereken ülkeler arasında yer alır. Türkiye’de diş kronu fiyatları ile ilgili detaylı bilgi almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık