Meme Protez Nedir?

Meme Protez Nedir?

Kadınlarda meme dokusunun büyüklüğü, emzirme, kilo alıp verme, genetik yapı gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Meme protez kadınlara en çok uygulanan estetik yöntemlerinden biridir. Memenin yapısal olarak küçük olması, şekil bozukluğu, sarkma gibi durumlarda meme estetiği uygulamaları gerçekleştirilir. Bu gibi durumlarda kadınlar kaybedilen veya olmayan meme dokusu hacminin artırılması ve estetik bir görünüm sağlanması amacıyla meme büyütme ameliyatlarına başvururlar.

 Meme büyütme ameliyatlarında hacmin artırılması ve bunun yanında yetersiz büyüklükte olan meme dokusunun takviye edilmesi için silikon meme protezleri tercih edilir. Meme büyütme estetiğinde kullanılan protezler doğal görünüm olması ile birlikte uzun yıllar şeklini koruduğundan ek işleme gerek duyulmaz.

Estetik ameliyatlardan önce hastaların meme dokuları, istediği büyüklük, mama ölçüleri, memenin şekli göz önünde bulundurulur. Bu planlama ile hangi tür implant kullanılacağı ve protezin boyutları belirlenir. Tüm planlamalar hastalara ve meme dokularına özel bir şekilde gerçekleştirilir. Bu planlamada uygun protez ve protezin yerleştirildiği seviye estetik ameliyatın başarılı geçmesi bakımından son derece önemlidir.

Meme büyütme uygulamalarında protez dışında hyalüronik asit dolguları gibi yöntemler de mevcuttur. Fakat meme büyütmede altın standart yöntem silikon protez ile meme büyütme işlemidir. Meme büyütmede yağ dolgusu ile kök hücre tedavileri de başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler protezin kamuflajı ile daha doğal görünümlerin elde edilmesi amacıyla da büyütme işleminde veya sonrasında gerçekleştirilebilir.

Meme Protezi Ameliyatı

Meme protezi, göğüs büyütme ameliyatlarında hacmini kaybeden veya istenen hacimde olmayan meme dokusunun taklit edilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Meme büyütme estetiği için kullanılan protezler, silikon veya implant şeklinde de isimlendirilir. Meme protezlerinin dış yüzeyleri sert bir silikon ile kaplıdır. İç kısımları ise çok daha yumuşak ve jel bir kıvama sahiptir.

Çeşitli fiziksel özelliklere sahip olan implantlar şekil, büyüklük, yüzey ve içerik bakımından da değişiklik gösterir. Yüzey olarak düz ve pütürlü olan modelleri bulunur. Protezlerde içerik olarak serum fizyolojik, silikon ya da jel olabilir.

Meme Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Meme estetiği için kullanılan protezler silikon maddesini içeriğinde taşıması ile bilinir. Fakat çeşitliliklerine göre bazı gruplara ayrılırlar. Meme protezleri kendi içlerinde farklı şekillerde sınıflandırılır. Bu gruplandırmada silikonlar içerik, şekil ve kılıf yani yüzey yapısı bakımından birbirinden farklılık gösterir.

Şekillerine Göre Meme Protezleri

Şekillerine göre sınıflandırılan meme protezleri iki grup şeklinde ele alınır. Anatomik ve yuvarlak meme protezi çeşitleri bulunur. Yuvarlak meme silikonları yarım küreye benzer bir şekle sahiptir. Bu protezlerin orta kısımları kalın olma özelliğine sahiptir. Yerleştirilme işleminden sonra göğüslerin süt bölgelerinde dolgun bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur.

Damla silikonlar isminden de anlaşıldığı üzere yağmur damlasına benzer şekilleri ile dikkat çeker. Üst kısımları ince olan bu protezlerin alt kısımları daha dolgun olma özelliğine sahiptir. Çoğunlukla meme görüntüsü elde edilmesi nedeniyle meme ile uyumlu şekli ve büyütme özelliklerinden sıklıkla faydalanılır. Bu formda olan silikon modelleri çoğunlukla meme sarkmalarının çok daha az olduğu ve dikleştirme işlemlerine gerek olmayan göğüslerde kullanılır.

Yuvarlak veya damla şekilli implantların hangi göğüs tiplerinde kullanılacağı meme dokusu ile yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Meme büyütme estetiği için kullanılan protezler incelendiği zaman estetik ameliyat büyütme için gerçekleştirildiğinden çoğunlukla yuvarlak protezler tercih edilir. Bazı durumlarda doktorun yapmış olduğu planlamalar içerisinde meme dokusunun az olduğu göğüs tiplerinde doğal bir görünüm elde edilmesi için yukarıdan aşağıya doğru büyüyen damla şekilli protezler tercih edilebilir.

İçeriklerine Göre Meme Protezleri

İçerik olarak sınıflandırılan meme protezleri serum fizyolojik ve silikon olarak isimlendirilir. Serum fizyolojik içerikli implantlar kendi içerisinde sıvı silikon ile cohesive jel olarak ayrılır. Bu protezlerin dış kılıfları silikon ile kaplıdır. İçeriği jel kıvamında olan silikon ve serum fizyolojik yani tuzlu su içeriğine sahiptir.

İçerisi serum fizyolojik dolu olan meme silikonları koltuk altı bölgesinden ya da göbek deliği çevresinden yapılan küçük kesiler ile kolay bir şekilde yerleştirilir. Meme protezlerinin farklı nedenlerle travma alması sonucunda içerisinde bulunan tuzlu suyun sızdırma olasılığı olabilir. Fakat bu durum meme ya da meme dokusu açısından herhangi bir zarar oluşturmaz. Fakat ilerleyen zaman içerisinde değiştirilme olasılığı jel dolu protezler ile kıyaslandığında çok daha fazladır. İçi sert jel içerikli protezlerde travmaya bağlı herhangi bir zedelenme ya da risk durumu bulunmaz. Bu jeller içerisindeki yapışkan moleküller kesildiği zaman sızdırma gibi durumlar söz konusu olmayacaktır.

Kılıflarına Göre Meme Protezleri

Tüm göğüs protezlerinin dış kılıfları silikon bir yapıdan meydana gelir. Bunlar pütürlü ya da düzgün yüzeyli olarak kendi aralarında ikiye ayrılır. Pütürlü yüzeyli olanların etrafında kapsül oluşma riski daha azdır. Bu sebeple bu silikonlar çok daha fazla tercih edilir.

Koltuk altı, göbek deliği, meme altı, meme başı gibi çeşitli alanlardan yerleştirilebilirler. Yerleştirilecek oldukları bölgeler birbirlerinden farklılık gösterir. Meme estetiğinde kullanılan protezler içinden hangisinin tercih edileceği göğüslerin hacmine, yapısına ve vücut yapısına bağlı olarak değişir. Bu nedenle hasta memnuniyeti odaklı meme büyütme işlemlerinde uygun bir implant, yerleştirme alanı, kullanılacak cerrahi teknik gibi planlamaların plastik cerrahlar tarafından belirlenmesi önemlidir. Karar verme aşamalarında deneme protezleri ile oluşturulan meme şekillerine hasta ile beraber karar verilir.

Meme Protezi Seçimi Nasıl Yapılır?

Meme büyütme ameliyatlarında ilk önce hastaların beklentilerinin karşılanmasına dikkat edilmelidir. Estetik cerrahlar meme büyütme ameliyatlarının normal sınırlar içerisinde olmasını önerir. Fakat hastalar küçük bir silikon ile hafif bir büyütme ya da çok büyük bir protezle ciddi büyütme isteyebilir. Cerrahlar hastaların istekleri doğrultusunda yaşayacakları avantajları ve zorlukları anlatarak hastalara çeşitli bilgileri sunarlar.

Memede Protez Olduğu Dışarıdan Bakıldığında Anlaşılabilir Mi?

Bazı durumlarda meme büyütme ameliyatının dışarıdan bakıldığında anlaşılması söz konusu olabilir. Bu durumlar;

·         Cilt altı yağ dokusu az olan hastalar

·         Göğüs dokusu az olan kadınlar

·         Kas üstüne gerçekleştirilen yerleştirmeler

·         Büyük protez yerleştirilen kadınlarda dışarıdan bakıldığında anlaşılma gibi durumlar söz konusu olabilir.

Memede Protez Olduğunu Elle Hissedilme İhtimalini Azaltan Durumlar

·         Göğüs dokusu kısmen yeterli olan ve meme doku taban genişliği yeterli hastalar

·         Cilt yağ dokusu çok zayıf olmayanlar

·         Silikon protez taban çapının hastaların göğüs dokusu taban çapından daha küçük olması

·         Pektoral kas kalınlığının normal düzeylerde olması

·         Protezlerin kas altına yerleştirilmesi işlemleri

·         Silikon protezlerinin dış yüzeylerinin yumuşak bir yapıda olması

·         Meme implantlarının taban destek katmanlarının sertliği durumlar meme protezlerinin elle hissedilmesini engelleyen faktörlerdir.

Türkiye’de Meme Protezi Ameliyatı

Türkiye’de gerçekleştirilen meme protezi ameliyatlarında elde edilen başarı oranı son derece yüksektir. Bu nedenle pek çok kişi meme büyütme ameliyatlarını burada olmayı tercih eder. Uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirilen ameliyatlarda kullanılan protezler son derece kalitelidir. Bunun yanında donanımlı kliniklerde teknolojik aletler ile gerçekleştirilen ameliyatların başarı oranı oldukça yüksektir. Döviz kurlarının yüksek olması yurt dışından gelenlerin burada uygun fiyatlara meme protezi yaptırmasına olanak tanır. Türkiye’de meme protezi ameliyatı için bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık