Burun Estetiği Hangi Durumlarda Uygulanır?

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Uygulanır?

Burun estetiği, tıp diline rinoplasti olarak da bilinen bir yöntemdir. Bu işlem burnun mevcut görünümlerinin düzeltilmesi ve işlevlerinin tedavi edilmesi amacı ile gerçekleştirilir. Burunda bulunan kemik ile kıkırdak dokunun tekrardan şekillendirilmesi sağlanır. Bu şekilde burna yeni bir görünüm kazandırılır.

Burun, yüz ortasında en fazla dikkat çeken bölgeler arasında yer alır. Yüzün 3’te 1’ini bu organ oluşturur. Fonksiyonları ve estetik bakımdan önemli olan burnumuz, güzel bir şekli sahip olduğunda hoş bir görünüm elde edilir. Şekli bozuk ve kötü bir görünüme sahip olması durumunda kişilerin olumsuz tepkiler almasına neden olabilir. Burundan dolayı yaşanan estetik kaygılar kişilerin kendisini beğenmemesine ve özgüven düşmesine neden olur. İnsanların kendini beğenmesi özgüveni arttıran bir durumdur. Bu durum kişilerin hayatlarındaki başarıyı da destekler.

Burun, estetik açıdan önemli olduğu kadar hayati bakımdan da son derece önemlidir. Burun, nefes almak ve vermek gibi hayati bir görevi üstlenir. Sağlıklı nefes almak kişilerin sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olur.

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir?

·         Burnun yüz yapısına göre küçük veya büyük olması durumları

·         Burunda kemer olması,

·         Burun ucunda deforme durumu

·         Burnun çökük veya eğri durması

·         Burun içinde et olması

·         Burnun düşük olması

Burun ameliyatı sayesinde nefes tıkanıklığına sebep olan problemler de giderilmiş olur.

Burun Estetiği Nasıl Gerçekleştirilir?

Burun estetiği ameliyatı açık ve kapalı teknik olarak 2 şekilde gerçekleştirilir.

Açık Teknik

Ciddi burun ucu problemleri ve ileri derecede kemik eğriliği sorunlarında açık teknik tercih edilir. Açık tekniğin en önemli avantajları direk görüş alanında gerçekleştirilebilmesidir. Bu ameliyatlar uygulayan cerrah için öğrenme ve uygulama bakımından daha kolaydır. Bu teknikle burundaki kemik ve kıkırdak yapıları ile o bölgede bulunan dokular tamamen görüntülenir. Ameliyat burun ucu derisinin kaldırılması işleminden sonra kıkırdak üzeri açılır.

Açık Teknik tüm şekil bozukluğu, burundaki eğrilik, kıkırdaktaki eksik ve çökmüş alanların onarılması sağlanır. Açık teknik işlemi doktorun el becerisine bağlı olarak iz bırakmayan bir şekilde gerçekleştirilir.

Kapalı Teknik

Kapalı teknik, izsiz olarak gerçekleştirilen bir burun tekniğidir. Burun küçültülmesi, burun sırtında bulunan tümseklerin giderilmesi, burundaki yamuklukların düzeltilmesi durumlarında bu yöntem tercih edilir. Burun kesikleri burun içinden gerçekleştirilir. Bu kesikten burun içi köküne kadar görülmesi mümkündür.

Genellikle genel anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. Operasyon ortalama 2-3 saat gibi bir sürede gerçekleştirilir. Açık tekniğe göre şişlik oluşma riski çok daha azdır. Bu yöntem ile burunda meydana gelen yaralar da minimum seviyeye indirgenir. Bunun yanında iyileşme süreçleri de çok kısa olur ve daha rahat bir yöntemdir.

Burun Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

·         Burun estetiği ameliyatı sonrası hastaların 4 saat su tüketmemeleri gerekir. 4 saat boyunca dudaklar ıslak bezle nemlendirilir. Kişilerin erken su tüketiminde mide bulantısı ve kusma durumları söz konusu olur.

·         Ameliyat sonrası 4-7 gün boyunca burun içinde silikon bulunur. Bu malzemeler hava almaya müsait kanallara sahip olduğundan herhangi bir rahatsızlık hissettirmez.

·         Ameliyattan sonra hastaların dik bir şekilde yatması ve çift yastık kullanmaları gerekir.

·         Burun estetiğinden 2-3 gün sonra kişiler hafif sporlara başlayabilir. Ancak 1 ay boyunca ağır spor yapmamaya özen gösterilmelidir.

·         1 ay boyunca denize ya da havuza girilmemelidir. Bunun yanında ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır. İlk üç gün kişilerde hafif ağrı olabilir. İlk haftada morluk ve şişlik durumları söz konusu olabilir.

·         Ameliyattan sonra 2 hafta boyunca hastaların sümkürmemeye özen göstermesi gerekir.

·         Bunun yanında dışarı çıkarken korunmasız bir şekilde çıkmamaya da özen gösterilmelidir.

Burun Estetiği İşlemi Nasıl Yapılır?

Rinoplasti, gerekli görülmesi halinde kıkırdak dokusu, deri tabakası, kemik ya da hepsinin birden değiştirilmesi işlemidir. Burun estetiği işlemi planlanırken, rinoplasti cerrahı bireyin yüzünün diğer özelliklerini, burundaki cildi ve kişilerin neleri değiştireceği konuları göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir. Burun ameliyatı işlemine uygun görülen adaylara, kişiselleştirilmiş plan uygulanır.

Tüm büyük ameliyatlarda olduğu gibi rinoplastinin de çeşitli riskleri bulunur. Büyük ameliyatlarda kanama, enfeksiyon, anesteziye karşı olumsuz tepki riskleri meydana gelebilir. Rinoplastiye özgü farklı risk durumları da görülebilir. Bunların arasında burundan nefes almada sorun, eşit görünümü olmayan durum, burun ve çevresinde kalıcı uyuşma durumu, renk değişimi, ağrı, kalıcı şişlik, yara izim, ek cerrahi müdahale ihtiyacı ortaya çıkar.

Risk durumları ile ilgili detaylı bilgiler burun cerrahı tarafından burun estetiği yaptıracak kişilere aktarılır. Burun estetiği planlanması aşamasında doktor ve rinoplasti aşamasını düşünen bireyler arasında cerrahi operasyonun etkili olup olmayacağının belirlenmesi için görüşme gerçekleştirilir.

Burun estetiği işleminden önce bireyin tıbbi geçmişlerinin ortaya çıkarılması önemlidir. Doktor bireylerin ameliyat için motivasyonu ve hedefleri ile ilgili sorular sorar. Bunun yanında burun tıkanıklığı, hastaların daha önce olmuş olduğu ameliyatlar ve kullandığı ilaçlar ile ilgili bilgi toplanır. Hemofili gibi kanama bozukluğu olan kişiler burun estetiği işlemine aday olmayabilir.

Bu süreçte cerrahlar kan testleri gibi laboratuvar testleri de dahil olmak üzere tam bir fiziksel muayene gerçekleştirir. Bunun yanında burun estetiği adayının yüz özellikleri ve burnun içiyle dışını incelenir.

Bu şekilde hangi değişikliklerin yapılması gerektiği, cilt kalınlığı, burnun ucundaki kıkırdak dayanıklılığı gibi fiziksel özelliklerin sonuçları nasıl etkileyeceği de belirlenmiş olur. Fiziki muayene rinoplasti işleminin solunum üzerindeki etkilerinin belirlenmesi açısından da önemlidir.

İşlemden önce burnun fotoğrafları çekilebilir. Fotoğraflara cerrah tarafından ne tür işlemlerin gerçekleştirilebileceğini göstermek adına çeşitli bilgisayar üzerinden müdahale edilebilir. Burun cerrahı bunun yanında bu fotoğrafları öncesi ve sonrası değerlendirmeler için de kullanılır.

Rinoplasti yaptıracak adayların küçük bir çenesi varsa doktorlar, hastalarla çene büyütme ameliyatı için de konuşur. Küçük bir çene daha büyük burun yanılmasına neden olacağından bu ameliyatın yapılması da önemlidir. Bu gibi durumlarda kişilerinde çene ameliyatı olması zorunlu değildir ancak yüz profilinde iyi bir denge sağlanmasına yardımcı olur.

Burun ameliyatı işleminden sonra çoğunlukla aynı gün içerisinde hastaneden çıkması mümkün olur. Ameliyat özellikle ayakta olacaksa kişilerin yanında eve dönmek için birilerinin olması önemlidir. Anestezi işleminden sonra ilk birkaç gün hafıza kaybı durumları söz konusu olabilir. Bunun yanında yavaş tepki süresi, karar verme güçlüğü gibi durumlar da olabilir.

Burun Estetiği Öncesi Hazırlık Aşaması

Ameliyattan iki hafta önce ilaç kullanımından kaçınmak önemlidir. Bu ilaçların kullanımı kanamanın artmasına neden olabilir. Sadece burun cerrahının onaylayacağı ya da reçete edilen ilaçların kullanılması gerekir. Bunun yanında kişiler bitkisel ilaçlardan, takviye ürünlerinden de kaçınmalıdır.

Türkiye’de Burun Estetiği

Türkiye, burun estetiği ameliyatının en çok yapıldığı ülkedir. Bu nedenle ülke sağlık turizmi alanında da son derece gelişmiştir. Türkiye’de burun düzeltme ameliyatına talep oldukça fazladır. Bu sebeple bu alanda uzmanlaşmış pek çok doktor bulunur. Doktorlar belli bir eğitim seviyesinden geçtikten sonra hizmet verdikleri için ameliyatların başarı oranları oldukça yüksektir. Türkiye’de dövizin yüksek olması nedeniyle burun ameliyatı fiyatları da oldukça uygundur. Türkiye’de burun ameliyatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık