Porselen Kron Türleri Nelerdir?

Porselen Kron Türleri Nelerdir?

Porselen kron, kişilerin ağzında az sayıda diş eksikliği olması durumunda komşu destek dişlerin küçültülmesi işlemi ile köprü şeklinde ya da bazı dişlerde aşırı çürüme veya renklenme durumlarında dişlerin küçültülerek dişlere yapıştırılan sabit protezlere verilen isimdir. Bu işlem dişlerde görünen kısımlara gerçekleştirilir. Bunun yanında kişilerin kendilerinin bu protezleri çıkarması mümkün değildir.

Bu protezler takılıp çıkarılanlara göre çok daha kullanışlıdır. Ancak porselen kron uygulamalarında bazı koşulların olması önemlidir. Dişlerin hazırlanması, ölçünün alınması işlemlerinden sonra 3-4 seansta porselen kronların takılması işlemi gerçekleştirilir.

Porselen kronların bazı türleri vardır. Bunlar;

·         Zirkon destekli porselen kronlar

·         Metal destekli porselen kronlar

·         Porselen laminate

·         Empres porselenler

Porselen türleri içerisinde ağız yapısına uygun olanların hekim tarafından belirlenmesi gerekir. Sabit protez uygulamalarında günümüze kadar alt yapı olarak metal dayanıklılığı ve üst yapıda ise porselenin estetik görünümü kullanılmıştır. Bu yöntemle üretilen porselen kronlar günümüzde de sıklıkla kullanılır. Ancak insanların estetik ihtiyaçlarına cevap vermek için farklı maddelerden yapılmış olan dişin doğal görünümünü taklit eden sabit protez çeşitleri de bulunur.

Porselen Kronlar Hangi Dişlere Uygulanır?

·         Dişlerde renklenme olmuş ve bu renklenme geri döndürülemeyecek boyuttaysa porselen kron uygulamaları yapılabilir.

·         Dişlerde aşırı madde kaybının olması veya çürüme durumlarında porselen kron işlemi uygulanabilir.

·         Dişlerde meydana gelen kırılmaları önlemek için zayıf kanal tedavileri yapılan dişlere porselen kron uygulamaları gerçekleştirilebilir.

·         Şekil bozukluğu olan dişlere porselen kron uygulamaları gerçekleştirilebilir.

·         Dişlerde meydana gelen kırıkların onarımı için porselen kron işlemi gerçekleştirilebilir.

Porselen Kron Avantajları Nelerdir?

Porselen kron hasarlı dişlerin tamamen kaplanması amacıyla gerçekleştirilir. Porselen kronlar hasarlı dişlerin kuvvetlendirilmesini sağlamasının yanında, şekil, görüntü veya hizasının düzeltilmesi için de kullanılabilir. Bununla birlikte fonksiyon sağlaması açısından dişe benzeyen bir yapı elde etmek için implant üzerine yerleştirilmesi de mümkündür.

Porselen kronların diş renginde üretilmesi mümkündür. Dayanıklı olmalarını sağlamak için eskiden metal alt yapılı porselen kronlar uygulanırdı. Günümüzde daha sık olarak ön bölgelerde ışığı yansıtan empres porselenler ya da laminateler kullanılır. Arka dişlerde ise zirkon destekli porselenler kullanılır. Diş doktoru ve hasta arasındaki protokollerle dişin durumuna bağlı olarak uygun alt yapıya sahip porselen kronlar tercih edilir.

Köprü İşlemi Neden Yapılır?

Ağızda bir veya daha fazla eksik diş olması halinde köprü işlemi gerçekleştirilebilir. Ağız yapısındaki eksik dişlerin sebep olduğu boşluklar diğer dişlerin de kaymasına neden olur. Bunun yanında dişin yerinde dönmesi ve ağzın kapanması gibi çeşitli sorunlar da yaşanabilir. Eksik dişler nedeniyle diş eti rahatsızlıkları ve temporomandibular eklem sorunları da meydana gelebilir.

Köprüler ağızda eksik olan dişlerin yerine rahat bir şekilde kullanılabilir. Bir veya daha fazla dişin yerine rahatlıkla kullanılabilir. Dişin bulunmadığı boşluğun doldurulması sağlanır. Köprüler boş kısmın etrafında bulunan doğal dişlere ve implantlara yapıştırılarak kullanılırlar. Destek olarak isimlendirilen dişler köprüler için sabitleyici görevi görürler. Boşluğu doldurması amacıyla eklenen dişler destek kron üzerine tutturulur. Kronda yapıldığı gibi köprü için de farklı malzemelerin tercih edilmesi mümkündür. Bunların tamamı dişin doğal renklerine uygun şekilde üretilebilir.

Eksik Diş Yerine Protez Kullanımı

Eksik dişlerin yapılmaması durumunda hastaların diğer dişleri ve çenedeki karşıt dişleri bu boşluğa doğru hareket ederler. Bu da ağızda bozuk diş kapanışı, çürük ve diş kayıpları gibi sorunlara neden olur. Herhangi bir sebeple diş kaybının meydana gelmesi halinde komşu dişler kayıptan dolayı oluşan boşluğa kayar. Bu nedenle yanlardaki dişlerde diş eti sorunu, dişlerin boşluğa hareket etmesi sebebiyle kemik kayıpları, diş estetiklerinde bozulma, çiğneme kuvvetinde değişimler oluşabilir.

Ağızdaki boşlukların uzun süre implant ya da köprü ile restore edilmemesi halinde diş kaybı sorunları meydana gelir. Diş eksikliğinden sonra yerine protez yapılmaması durumlarında çiğneme eksikliği nedeniyle sindirim sorunları ve rahatsızlıklar da meydana gelir. Kaybedilen dişlerin konumlarına bağlı olarak konuşma bozuklukları ve estetik bazı sorunlar meydana gelebilir.

Protez Yapımının Faydaları Nelerdir?

Protez uygulamaları ile kişilerin dişlerinin kaybolan fonksiyonları tekrardan kazandırılır. Bozulan konuşmanın düzeltilmesi yanında estetik görünümün de daha iyi bir hale gelmesi amaçlanır. Protez uygulamaları sayesinde kişilerin kaybettikleri ağız sağlıkları düzeltilir. Bunun yanında toplumda eksik veya hasar görmüş dişlerle yaşamak zorunda olan kişiler de bu sayede desteklenmiş olur.

Diş kayıpları fonksiyonel bozuklukların yanında kişilerin kendilerine güvenini kaybetmesine sebebiyet verir. Diş kayıpları nedeniyle kişiler zaman içerisinde yemek yeme esnasında, yutkunma, çiğneme fonksiyonları, diş gıcırdatma sebebiyle dişlerde bazı aşınmalar olabilir. Bazen çürükler ve kaza nedenleriyle de dişlerde kırılma durumları söz konusu olabilir. Bu durumlarda köprü veya kron isimli protezler yardımıyla diş yapıları yeniden oluşturulabilir.

Porselen Kron Yapımında Alt Yapıda Kullanılan Uygulamalar Nelerdir?

Porselen kron uygulaması için farklı yöntemler bulunur.

Değerli Metal Alaşımlı Uygulamalar

Bu protezlerde alt yapı maddesi altın bulunduran değerli metal alaşımları ile gerçekleştirilir. Üst yapıda estetik görünümün sağlanması amacıyla porselen kullanılır. Bu uygulamalar diş hekimliği uygulamalarında tercih edilen özel karışımlardır. Diş hekimliğinde kullanılan maddeler arasında altın, diş ve diş eti arasında en çok uyum sağlayan maddeler arasında yer alır. Bu sebeple bunlarla gerçekleştirilen uygulamalar çok daha sağlıklı sonuçlar vermeleri ile bilinir. Bunun yanında zirkonyum günümüzde en çok uygulanan ve porselenleri destekleme özelliği bulunan metallerden biridir.

Standart Metal Alaşım Uygulamaları

Bu tarz protezlerde ise alt yapı olarak dişe ve diş etlerine uyumlu yapıda olan, dayanıklılığı bulunan ve sağlam kalabilme özelliği olan metaller tercih edilir. Üst yapılarda estetik görünümün sağlanması amacıyla dental seramik tercih edilir. Standart metal alaşımlara sahip olan protezler, ağızdaki tüm dişlere rahat bir şekilde uygulanabilir. Fakat ilerleyen zamanlarda ve özellikle ön bölgelerde estetik birtakım sorunlar meydana gelebilir.

Porselen Kron Yapımı

Porselen kronların ilk çalışmalarında çekilen dişlere komşu olan dişlerin hazırlanması işlemleri gerçekleştirilir. Dişlerde oluşan çürüklerin temizlenmesi ve bunların konik hale getirilmesi ile ilgili işlemler yapılır. Laboratuvarlarda döküm, modelaj ve fırınlama işlemlerinden sonra provalar gerçekleştirilir. Uygun olması halinde cila yapılmak amacıyla fırına yerleştirilir.

Diş hekimlerinin öncelikli hedefi yapay elde edilen dişin, doğal dişe benzetilmesidir. Bunun için dişin şekli, rengi, ısırma ve doğal hali ile dişlerin ve yapay dişlerin boyutlarının birbirine yakın olması sağlanır. Bunlardan herhangi birinin farklı olması durumu görüntünün etkilenmesine sebep olacaktır. Bu nedenle yapılacak işlemden önce hastaların diş hekimi ile konuşması önemlidir.

Türkiye’de Diş Kronu Tedavisi Nasıldır?

Türkiye’de diş kronu tedavisi uzman diş hekimleri tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Kliniklerin tamamı hijyenik yapısı ile dikkat çeker. Bunun yanında uygulamalarda her zaman teknolojik donanımlar kullanılır. Bu sayede hastaların enfeksiyon kapma risklerinin en aza indirilmesi sağlanır.

Türkiye’de gerçekleştirilen diş kronu tedavileri diğer ülkeler ile kıyaslandığında son derece uygundur. Ücretler uygulanacak olan yöntemlere ve kaç kron yapılacağına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunun yanında fiyatlandırmada klinik kalitesi de oldukça önemlidir. Türkiye’de diş kron tedavisi ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık