Böbrek Kanseri Tedavisi

Böbrek Kanseri Tedavisi

Böbrek kanseri, böbrekte bulunan hücrelerin kötü huylu bir şekilde yayılarak kitle haline gelmesi durumudur. Böbreklerdeki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi halinde kanser ortaya çıkar. Neredeyse tüm böbrek kanseri hastalıkları ilk önce böbrekteki küçük tüplerin astarında gelişir. Bu tip böbrek kanserlerine de renal hücreli karsinom denilir. Renal hücreli karsinomlar böbrek kanseri hastalıklarının %90’ını oluşturmaktadır.

İyi Huylu Böbrek Tümörleri Nelerdir?

İyi huylu böbrek tümörleri, böbrek kanserinin aksine tedavi edilebilir. Tedavinin türü tümörün büyüklüğü, boyutu ve herhangi bir belirtiye sebep olup olmamasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İyi huylu böbrek tümörleri kadınlarda daha sık görülmektedir. Genetik bir hastalık türüdür. Eğer böbrek tümörü herhangi bir semptoma sebep olmuyorsa yakından takip edilir bir müdahale yapılmaz. Sorun oluşturmaya başladığı zaman tedavi edilmelidir. Nadir görülen iyi huylu tümörler erkeklerde de çok fazla görülür. Ancak diğer organlara sıçramaz.

Böbrek Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Böbrek kanseri, kanser türlerinin %2,5 kısmını oluşturur. Erkeklerde böbrek kanseri kadınlara nazaran 2 kat daha fazla görülmektedir. Kanserin çoğu 50 yaş üstü kişilerde görülmektedir. Kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak aşağıda belirttiklerimiz kanser riskini arttırabilir;

Sigara; sigara içen kişilerin böbrek kanserine yakalanma oranı içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır.

Böbrek yetmezliği; böbrek yetmezliği olan kişilerde böbrek kanseri görülme sıklığı daha yüksektir.

Ailede kanser öyküsü; birinci derece akrabalarında kanser olan kişilerin böbrek kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Kalıtsal bozukluklar; kalıtsal bozukluklar da böbrek kanserine sebep olur.

Radyasyona maruz kalma; radyasyon tedavisi görmüş kişiler kanser açısından risklidir.

Zehirli maddelere maruz kalma; zehirli maddelere maruz kalan kişilerde kanser görülme olasılığı daha yüksektir.

Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kanseri belirtileri ilk evrelerde kendini göstermese de ilerleyen evrelerde rahatsız edici belirtilere neden olabilir. Bazen sadece ultrason ve BT taramalarında ortaya çıkar. Ancak hastalarda ortak olarak görülen belirtiler aşağıdaki gibidir;

·         Bazen idrarda kan görülebilir.

·         Böbrek bezlerinde kitle

·         Yorgunluk

·         İştahsızlık

·         Kilo kaybı

·         Yüksek ateş

Böbrek Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Böbrek kanseri erken evrelerde semptom göstermez. Genelde çeşitli nedenlerle doktora gidildiğinde ultrasonla ortaya çıkar. Genelde hasta başka bir sebeple hastaneye gittiğinde kanser olduğu ortaya çıkar. Eğer bir şey fark edilirse doktor lokal anestezi uygulaması ile biyopsi yapar.

Böbrek Kanseri Evreleri

Böbrek kanseri evreleri, kanserin tespit edilmesi açısından oldukça önemlidir. En uygun tedavi seçeneği kanserin evresine yönelik belirlenmektedir. Böbrek kanseri evreleri 4 parçada incelenir. Aşağıda böbrek kanseri evrelerini görebilirsiniz;

Evre 1; tümör 7 cm’den küçüktür ve sadece böbrekte görülür. Lenf düğümlerine ve uzak organlara yayılmamıştır.

Evre 2; tümör 7 cm’den büyüktür. Ancak sadece böbrekte bulunur. Lenf düğümlerine ya da uzak organlara yayılmamıştır.

Evre 3; evre üçte tümör diğer organlara yayılmıştır. Özellikle lenf düğümlerine yayılmıştır.

Evre 4; kanser lenf düğümlerine yayılmıştır.

Böbrek Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek kanseri tedavisi hastalığın evresine göre belirlenir. Kanserin başka organlara yayılıp yayılmadığı da oldukça önemlidir.

Böbrek Kanseri Tedavi Ücretleri

Böbrek kanseri tedavi ücretleri hangi tedavinin uygulanacağına göre değişiklik göstermektedir. Kanser tedavisini genelde devlet karşılar fakat özel kliniklerde uygulanan tedavi için bütçenizden harcamak durumunda kalırsınız. Türkiye’de böbrek kanseri tedavisi başarılı bir şekilde ilerlemektedir. Siz de bu kanserin üstesinden gelmek için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık