Akciğer Kanseri Hayatta Kalma Oranı

Akciğer Kanseri Hayatta Kalma Oranı

Akciğer kanseri, akciğerdeki hücrelerin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyümesi demektir. Bu hücreler büyüdükleri zaman bulundukları ortamda bir kitle oluştururlar. Kitle zamanla çevredeki dokulara da yayılma gösterebilir. Akciğer kanseri, ölümle sonuçlanabilecek en yaygın kanser çeşitlerinden biri olarak bilinir.

Akciğer Kanseri Belirtileri

Akciğer kanseri belirtileri aşağıdaki şekilde gösterilebilir;

·         Gittikçe kötüleşen ve hiç geçmeyen öksürük

·         Kanlı balgam tükürmek

·         Gülünce, hapşırınca ve derin nefes alınca göğüs sıkışması

·         Nefes darlığı

·         Hırıltılı konuşma

·         Seste kısılma

·         Yorgunluk

·         İstemsiz kilo kaybı

·         İştahsızlık

Bu belirtilerin yanı sıra yüz bölgesinde sebepsiz şişlik ve göz bebeğinin küçülmesi belirtileri de eşlik edebilir.

Akciğer Kanseri Risk Faktörleri

Akciğer kanseri risk faktörleri arasında sigara kullanmak birincil etkendir. Gelişmiş ülkelerde sigaranın bıraktırılması çalışmaları neticesinde akciğer kanseri görülme sıklığı bir hayli azalmıştır. Sigara tüketen kişiler sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonrasında ancak akciğer temizlenir ancak yine de tamamen risk ortadan kalkmaz. Akciğer kanserini önlemenin en temel yolu hiç sigara kullanmamak ve pasif içici olmamaktır.

Akciğer kanseri risk faktörleri arasında asbest denen yalıtım malzemesi de etkilidir. Daha çok gemilerde ve madenlerde kullanılır. Uzun süre bu malzemeye maruz kalmak solunum yetmezliğine neden olur. Radon dediğimiz kokusuz radyoaktif gaz da kanser risk faktörüdür. Tüberküloz hastalığı geçirmiş hastalarda da akciğer kanser riski hatta belirtisi olabilir.

Akciğer Kanseri Semptomları Nelerdir?

Akciğer kanseri semptomları hastalık iyice ilerleyene kadar kendini göstermeyebilir. Akciğer kanseri tehlikeli yapan da çok sinsi ilerlemesidir. Sigara tüketiyorsanız ve bunun yanı sıra bronşit hastalığınız varsa öksürük, balgam, sırt ağrısı, balgamda kan, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi kalıcı mevsimsel semptomlar görülebilir. Bu belirtiler kanser şüphesini arttırmalı, geç kalmadan iyi bir klinikten tanıya başlanmalıdır.

Akciğer Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Akciğerinde kitle görülen kişilere öncelikli olarak bilgisayarlı tomografi uygulaması yapılır. Elde edilen üç boyutlu görüntü sayesinde tümörün konumu ve ölçüsü tespit edilir. Sonrasında BT eşliğinde ya da bronkoskopi adı verilen ince ve esnek bir tüp ile hastanın akciğerine ulaşılarak bir parça çıkarılır. Bu işleme de biyopsi adı verilir. Biyopsi patolojik olarak incelendiğinde kesin kanser tanısı konulmuş olur.

Akciğer Kanseri Evreleri Nasıldır?

Akciğer kanseri teşhisinin ardından doktor önce hastalığın kaçıncı evrede olduğunu belirleyecektir. Birinci evre hastalığın akciğerde başladığını gösterir. İkinci evre yakınlardaki lenf düğümlerine yayıldığını, üçüncü evre diğer yakın organlara yayıldığını, dördüncü evre ise uzak organlara yayıldığını gösterir. Doğru evreyi belirlemek için hekim PET CT, BT, MR veya patoloji tetkiklerinden faydalanabilir.

Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Akciğer kanseri tedavisi hücrenin küçük ve büyük olup olmamasına bağlı olacak şekilde ikiye ayrılır. Aşağıda alt başlıklar halinde akciğer kanseri tedavisini görebilirsiniz.

Küçük hücreli olmayan akciğer kanser tedavisi

Hastalığın erken evrelerinde tümör cerrahi yöntemle çıkarılabilir. Başka bölgede kanser hücresi yoksa ekstra tedaviye gereksinim duyulmaz. Sadece ameliyat sonrası doktor düzenli aralıklarda kontrole çağırır. Üçüncü evreden sonra akciğerden tümör çıkarılamaz ve radyasyon ya da kemoterapi tedavilerinden faydalanılır. Genelde ardışık olarak iki yöntem de uygulanır. Dördüncü evre için kemoterapi almak ömrünüzü 36 ay daha uzatır. Bununla birlikte hastalığın da semptomlarını azaltır.

Küçük hücreli akciğer kanser tedavisi

Bu hastalıktaki tedavi yöntemi hastalığın lokalize veya genelize olduğuna göre değişkenlik göstermektedir. Çoğu zaman kemoterapi ve radyoterapi aynı anda uygulanır. Hastalığın beyne sıçraması çok yüksek bir ihtimal olduğundan ötürü beyne de ışın gönderilir. Çok nadir de olsa küçük hücreler ameliyat ile alınabilir. Hastalıkta yaygın olarak kemoterapi tedavisi kullanılır.

Akciğer Kanseri Hayatta Kalma Oranı Nedir?

Akciğer kanseri hayatta kalma oranı aşağıdaki şekildedir;

·         5 yıllık hayatta sağ kalma oranı; %15

·         Birinci ve ikinci aşamada teşhis edildiğinde hayatta kalma oranı &56

·         Geç teşhis edilen vakalarda ömür genelde 1 yıldır.

Akciğer Kanseri Tedavisi İçin En İyi Ülke

Bilindiği üzere akciğer kanseri ölüm riski en yüksek olan hastalıklardan biridir. Aynı şekilde tedavisi de zorlayıcı bir süreçtir. Bunun için hastanın başarılı bir ülke seçimi yapması gerekir. Bu ülke seçiminde hastanın dikkat etmesi gereken en önemli faktör ülkenin sağlık sistemidir. İyi bir sağlık sistemine sahip ülkelerde ileri teknoloji kullanılarak başarılı tedaviler gerçekleşmektedir. Fakat başarılı tedavi tek başına yeterli değildir. Uzun bir tedavi süreci olduğu için ülkenin konaklama alanında da kolaylık sunması gerekir. Başarılı ve kaliteli bir tedavi için ne yazık ki çok fazla seçeneğiniz bulunmamaktadır. Fakat Türkiye, akciğer kanseri konusunda başarılı tedaviler sunmaktadır. Siz de Türkiye’de tedavi görerek bizimle iletişime geçebilirsiniz. Türkiye’de akciğer kanseri tedavisi konusunda sizlere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık