Türkiye’de Tüp Bebek Tedavisi

Türkiye’de Tüp Bebek Tedavisi

Doğal yöntemler ile çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi vardır. Bu yöntem uzun yıllardır başarılı bir şekilde uygulandığı için son derece popülerdir. Yardımcı bir üreme tekniği olan tüp bebek tedavisi sebebi belli olmayan kısırlık, kadınlarda enfeksiyon, ileri yaş, tüplerde tıkanıklık, erkeklerde sperm sayısının az olması ya da kalitesinin düşük olması, obezite gibi sorunlarda tercih edilebilir.

Günümüzde kısırlık tedavisi olarak sıklıkla tüp bebek tedavisi olarak tercih edilir. Bu yöntemde kadın ve erkek üreme hücreleri laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Döllenen yumurtalar anne rahmine yerleştirilerek yapay döllenme tekniği uygulanmış olur. Kadın üreme hücresi yumurta ve erkek üreme hücresi sperm belli koşullar altında toplanır ve bu sayede bu işlemler gerçekleştirilir. Döllenmenin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasının ardından yumurta bölünme sürecine başlar.

Embriyo ismi verilen yapıya dönüşmesinin ardından embriyo anne rahmine yerleştirilir. Başarılı bir şekilde tutunmasından sonra gebelik süreci de başlamış olur. Bu aşamanın ardından gebelik doğal bir şekilde gerçekleşir.

Tüp bebek tedavisi yönteminde laboratuvar ortamında döllenen yumurtaların rahme yerleştirilmesi adına iki farklı yöntem kullanılabilir. Bunlardan birincisi klasik tüp bebek tedavisidir. Bu yöntemde yumurta ve sperm hücreleri bir ortamda yan yana bırakılır ve bu sayede kendi kendilerine döllenmeleri beklenir.

Diğer yöntem mikroenjeksiyon yöntemi olarak isimlendirilir. Sperm hücreleri özel pipetler yardımıyla direkt olarak yumurta hücrelerine enjekte edilir. Bu iki yöntem arasından hangisinin tercih edileceğine çiftlerin bireysel özelliklerine bakılarak hekimler tarafından karar verilir. Tedavide amaç döllenme ve sağlıklı bir gebeliğin meydana gelmesidir.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek yöntemi için anneden alınan yumurta hücresi ile babadan alınan sperm hücresi kadın üreme sistemi dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Bir spermin yumurtayı döllemesinden sonra embriyo ismi verilen yapı oluşur. Elde edilen bu embriyo anne rahmine yerleştirildikten sonra normal yöntemlerle gebe kalamayan kişilerde gebelik oluşturulmuş olur.

Çocuk Sahibi Olamayan Çiftlerin Ne Zaman Tüp Bebek Tedavisi Olması Gerekir?

35 yaşın altında olan ve gebe kalmasını engelleyecek herhangi bir problemi olmayan kadınlar 1 yıl korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen hamile kalamazlarsa mutlaka bu durumun incelenmesi gerekir. Gerekli görülmesi durumunda ise tedaviye hızlı bir şekilde başlanmalıdır.

35 yaşından büyük olan ya da daha önce gebe kalmayı etkileyen bir sorun yaşayan kadınların 6 ay deneme yapmaları gerekir. Bu sürede gebelik oluşmazsa yaş daha fazla ilerlemeden ve zaman kaybedilmeden bir an önce gerekli tedavilere başlanılması önemlidir.

Tüp Bebek Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Tüp bebek tedavi yöntemi günümüzde sıklıkla uygulanan ve başarı oranı her geçen gün artan bir işlemdir. Kadınlarda tüplerle alakalı problemler, erkek kısırlığı, yumurtlama sorunları sebebiyle bu tedaviler rahatlıkla uygulanabilir. Bunun yanında tedavi başarı oranlarını artırmaya yönelik pek çok uygulama da bulunur.

Tüp Bebek Denemesi Kaç Defa Yapılır?

Tüp bebek denemesi genellikle 3 defa yapılması önerilir. Bundan sonraki denemelerde de gebelik oluşma şansı bulunur ancak bu şans düşük olacaktır.

Kadınlarda 45 yaşına kadar tüp bebek denemesi yapılmasında sıkıntı yoktur. Fakat 40 yaşından sonra kadınlarda hamile kalma şansı oldukça azalır. Bu konunun da dikkate alınması gerekir. Bu sebeple ileri yaşlarda kadınlarda tüp bebek tedavisinde başarı oranları genç yaşlardakine göre daha düşüktür. Bu nedenle deneme sayısının artırılması gerekebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Şansı Nedir?

Tüp bebek başarısı anne adaylarının yaşı ve embriyo kalitesine göre farklılık gösterir. 30 yaş altında olan kadınlarda tüp bebek başarı oranları %55-60 arasındadır. 40 yaşın üzerinde olan kadınlarda ise bu oranlar %15-20 arasında değişiklik gösterir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Tüp bebek tedavisinin mümkün olmadığı bazı durumlar vardır. Bunlar;

·         Sperm üretimi bulunmayan erkeklerde TESE yöntemi işleminde de sperm çıkmaması

·         Menapoza girmiş olan kadınlar

·         Cerrahi operasyonlar ile rahmi alınan kadınlarda tüp bebek uygulanması mümkün değildir.

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin tedavi esnasında geçirecekleri birtakım aşamalar bulunur.

Doktor Muayenesi

Tüp bebek tedavisi için doktora giden çiftlerin, geçmiş öyküleri doktorlar tarafından dinlenir ve tüp bebek tedavi planı yapılır.

Yumurtalıkların Uyarılması ve Yumurta Oluşumu

Tüp bebek tedavisi uygun görülen anne adaylarına, adet dönemlerinin ikinci günlerinde yumurta geliştirici ilaç başlanır. Bu sayede çok sayıda yumurta elde edilmesi mümkün olur. Yumurta gelişimleri için 8 ile 12 gün boyunca ilaç kullanımı gerekir. Bu süreçte yumurta gelişimlerinin izlenmesi adına düzeli bir şekilde doktor kontrolüne gidilmelidir.

Yumurtaların Toplanması

Yumurtalar gerekli büyüklüğe eriştiklerinde yumurta olgunlaştırma iğnesi ile yumurtaların olgunlaştırılması sağlanır. Olgunlaştırılan bu yumurtalar tercihen genel anestezi altında 15-20 dakika gibi bir sürede özenle toplanır. Yumurta toplama işleminin yapıldığı gün baba adaylarından sperm örnekleri alınır. Babanın işlemden 2-5 gün öncesinde cinsel ilişkiye girmemiş olması önemlidir.

Baba adayından sperm alınamaması durumunda mikro TESE yöntemi ile sperm alınabilir. Mikro TESE yöntemi, testiste sperm olmayan kişilere uygulanan bir yöntemdir ve 30 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilir.

Döllenme

Anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan spermler içerisinde kaliteli olanlar seçilir. Bunlar laboratuvar ortamında döllenmeye bırakılır. Döllenen bu embriyolar transfer işlemine kadar laboratuvarda bekleyecektir.

Embriyo Transferi

Laboratuvarda döllendirilen ve kaliteli olan embriyolar, döllenmeden 2-6 gün sonra anne rahmine 10 dakika gibi kısa bir sürede transfer edilir. Transferle beraber tüp bebek tedavisi de tamamlanmış olur. Transferden 12 gün sonra anne adaylarının gebelik testi yapması istenir. Transferden sonra gebelik testi yapılacak güne kadar çiftlerin cinsel ilişkiye girmesi önerilmemektedir. Embriyo transferi arasından kaliteli embriyoların dondurulması işlemleri de gerçekleştirilebilir. Bu sayede ilk tedavide gebelik söz konusu olmazsa embriyolar tekrardan transfer için kullanılabilir.

Yumurtaların Toplanması Ağrılı Bir İşlem Mi?

Vajinal ultrason ile yumurtalıkların içine özel iğnelerle girilir. Yumurtanın yerleşmiş olduğu folikül isimli içi sıvı dolu yapıların boşaltılması sağlanır. İğne yardımıyla alınan sıvılar tüp içine aktarılır. Tüp içerisinde bulunan sıvıda yalnızca mikroskopla görülebilecek çok küçük hücreler bulunur. Yumurta toplama işlemi ağrılı olmasa da hastaların rahatsızlık hissetmemesi adına hafif ya da genel anestezi altında yapılması uygun olacaktır.

Yumurtanın Döllenmesinin Ardından Embriyo Rahim İçerisine Nasıl Yerleştirilir?

Rahim içine embriyo transferi son derece kolay ve kısa bir işlemdir. Bu işlem sırasında ilk önce rahim ağzına uzman doktorlar tarafından ince plastik bir katater yerleştirme işlemi yapılır. Embriyo bu katater ile anne rahmine rahatlıkla yerleştirilir. İşlemden önceki süreçlerde uygulanan yumurta geliştirici iğneler sebebiyle gerekli olan embriyodan daha fazla sayıda elde edilir. Bu sayede transfer edilmeyen kaliteli embriyoların dondurulması da mümkün olur.

Türkiye’de Tüp Bebek Tedavisi Uygulamaları

Türkiye’de tüp bebek uygulamaları oldukça başarılıdır. Burada uzman doktorlar tarafından donanımlı kliniklerde tüp bebek uygulamaları gerçekleştirilir. Bu nedenle uluslararası turistler hem tatil yapmak hem de tedavi olmak için burayı tercih eder. Türkiye’de tüp bebek tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık