Labioplasti Uygulamalarına Neden İhtiyaç Duyulur?

Labioplasti Uygulamalarına Neden İhtiyaç Duyulur?

Labioplasti işlemi, vajinanın büyük dudakları ismiyle de bilinen labia majör ya da dış dudakların hemen alt kısmında bulunan labia minorun cerrahi girişimler ile düzeltilmesi işlemidir. Labium minorlar yani iç dudaklar kıl ve yağ hücreleri içermez. Labium majorun alt kısmında yer almasından dolayı dışarıdan görülmez. Kan damarları ve sinir uçları bakımından zengindir. İç dudaklar sürekli nemli yapıda olmaları ile bilinir.

İç dudaklar iki tanedir ve katlanarak klitoris üzerinde pli şeklinde birleşme gösterirler. Anatomik açıdan dış dudaklar, iç dudakların üzerini örtme özelliğine sahiptir. Yani iç dudaklar dış dudakların altında bulunduğu için fark edilmeleri mümkün değildir. Labioplasti dendiği zaman genellikle dış dudaklardan ziyade iç dudaklarla alakalı kusurların giderilmesi adına çalışmalar yapılır.

Labia minoranın çeşitli nedenlerle normalden büyük olması ya da sarkması durumları en çok karşılaşılan genital estetik sorunlarından biridir. Labioplasti esnasında aşırı büyümüş ya da sarkmış iç dudaklardaki fazla dokular uzman hekimler tarafından uzaklaştırılır. Labiumların yeniden şekillendirilmesi işlemleri gerçekleştirilir. Estetik jinekoloji ihtiyacı her geçen gün daha da fazla olmaktadır. Labioplasti günümüzde sıklıkla gerçekleştirilen genital estetik operasyonları içerisinde yer alır.

Labioplasti Neden Uygulanır?

İç dudakların hipertrofisi yani aşırı derecede büyümesi tedavi edilse bile yeniden oluşan vajinal ve üriner enfeksiyonlara, iritasyona, hareketlerin kısıtlanmasına, ağrılı cinsel ilişki durumlarına neden olduğundan labioplasti tıbbi bir zorunluluk olarak görülür.

İç dudaklar yapısal olarak normal büyüklükte olsa da çoklu doğumlar, menopoza bağlı hormonal değişimler, vajinal doğum travmaları, hızlı kilo alıp verme ve başka sebepler nedeniyle sarkma durumları söz konusu olur. Bu durumda dış dudaklar iç dudakları tamamen kapatamaz hale gelecektir. Hiç doğum yapmamış, doğuştan labia minoru normal boyutlarda olan kadınlarda da yaş ilerlemesine bağlı olarak deri altı yağ dokusundaki azalmalar nedeniyle sarkma durumları söz konusu olabilir. Bazı kadınlarda ise iç dudakların biri ya da her ikisi birden yapısal olarak normalden daha büyük olduğundan asimetrik bir görünüm meydana gelebilir.

Sarkma durumlarının kabul edilebilir ölçüleri geçmesi halinde estetik bakımdan hoş olmayan görüntüler oluşur. Bunun yanında kişiler kendini kötü hissedecek ve özgüven kayıpları meydana gelecektir. Tıbbi bir gereklilik olmasa dahi bu durum kişilerin yaşamlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilir. İç dudaklarda sarkma ileri boyutta olduğunda bu durum kişilerin bikini, mayo ya da dar kıyafetler giymesine engel olacaktır.

Özellikle fiziksel görünümün ön planda olduğu sahne sanatları ve spor dalları ile ilgili mesleklerde bu durum kadınların yaşamlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bunun yanı sıra kadınların cinsel yaşamlarını etkileyerek yaşam kalitelerinin azalması durumlarına da neden olur.

Labioplasti İşlemi Kimler İçin Uygundur?

Vajina iç dudaklarında sarkma kişilerin yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden olur. Labioplastinin tıbbi bir gereklilik halini aldığı durumlarda işlem rahatlıkla uygulanabilir. Doktorun uygun görmesi halinde cerrahi girişime engel olacak herhangi bir hastalığı bulunmayan erişkin kadınlara işlem rahatlıkla uygulanabilir. Doğum sonrasında meydana gelen sarkma durumlarında uygulanabileceği gibi hiç doğum yapmayan kadınlarda özgüvenin tekrar kazanılması amacıyla bu işlem uygulanabilir.

Labioplasti Nasıl Yapılır?

Labioplasti uygulaması sadece uzman doktorlar tarafından hastane ortamında yapılması gereken sterilitenin son derece önemli olduğu işlemlerdir. İlk önce labioplasti için kişilerin uygun aday olup olmadığı uzman hekim tarafından değerlendirilir. Uygun olunması durumunda hekimler işlem detayları ve işlem sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili kişileri bilgilendirir.

Bu işlem çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Fakat bazen hekimler lokal anesteziyi de uygun görebilirler. Ameliyat süreleri hastalara bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu işlemler çoğunlukla 30 ile 60 dakika arasında sürer. İşlem sırasında hastalara anestezi uygulandığından ağrı hissedilmesi durumları söz konusu olmaz.

Labioplasti Sonrası Neler Olur?

·         Labioplasti ameliyatı sonrası çoğunlukla komplikasyon durumları söz konusu olmaz. Doku hasarı, enfeksiyon, kanama gibi komplikasyonlar tüm cerrahi işlemlerden sonra meydana gelebilir. Bu sebeple labioplasti işleminin mutlaka uzman hekimler tarafından steril şartlarda yapılması gerekir.

·         Ameliyattan sonra kanama durumları söz konusu olmaz. Nadiren dikiş hattında sızıntı şeklinde lekelenme durumları görülebilir.

·         Ameliyattan sonraki ilk günler ödem sebebiyle vulva şiş, hassas ve kızarık olabilir. Bu gibi durumlarda hekimin önereceği şekilde soğuk kompres uygulamaları bu bölgedeki ödemin daha hızlı şekilde giderilmesine yardımcı olur.

·         Labiumlar kanlanma bakımından zengin bölgeler olduğu için yara iyileşmesi hızlı bir şekilde gerçekleşecektir.

·         Bölgedeki dikişler tercih edilen dikiş malzemesine bağlı olarak 10-15 gün gibi bir sürede iyileşir.

·         Kişiler çoğunlukla işlemden birkaç gün sonra normal yaşamlarına dönebilirler.

·         Labioplasti işlemi sonrası kişilerde ağrı durumları söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda hekimini ağrı tedavisi önerecektir.

·         Herhangi bir komplikasyon oluşmadığı durumlarda bölgenin tamamen iyileşmesi normal şartlarda bir ay gibi bir sürede gerçekleşir.

İyileşme süresi boyunca kişilerin hijyene ekstra dikkat etmesi önemli bir konudur.

·         Tuvalet temizliği her zaman olduğu gibi labioplasti ameliyatı sonrası da önden arkaya olacak şekilde gerçekleştirilir.

·         Pansumanların hekimin önerdiği sıklıkta yapılması gerekir.

·         At binme, bisiklet binme gibi ameliyat yerinde basıya sebep olacak sporlardan uzak durmak gerekir.

·         Pilates, yoga gibi bölgede gerilmelere neden olacak sporlardan uzak durmak önemlidir.

·         Enfeksiyon riskini önlemek amacıyla doktorun belirttiği süre boyunca hamama, havuza, jakuziye, denize girmekten uzak durulmalıdır. Bu dönemde kişiler küvette banyo yapmak yerine ayakta duş almayı tercih etmelidir.

·         Ameliyat yapılan bölge iyileşene kadar bu alanda epilasyon, ağda gibi uygulamalar yapılmamalıdır.

·         Bunun yanında iyileşme olana kadar cinsel ilişkiden de kaçınmak gerekir.

Labioplasti İçin Yaş Sınırı Bulunur Mu?

Labioplasti için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. İç dudaklardaki sarkma sebebiyle yaşam kalitesi bozulan ya da iç dudakların aşırı sarkması halinde ameliyatın tıbbi bir zorunluluk haline geldiği kişilere hekimlerin uygun görmesi halinde uygulanabilir. Bu işlemler 18 yaşını dolduran, evli ya da bekar, doğum yapmış ya da yapmamış herkese rahatlıkla uygulanabilir.

Labioplasti ameliyatının alanında uzman hekimler tarafından gerekli teknolojik donanıma sahip, hasta haklarına ve hasta mahremiyetine özen gösteren sağlık kuruluşlarında yapılmasına özen gösterilmelidir.

Labioplasti Teknikleri Nelerdir?

Hastaların talepleri, dokusu ve cerrahın tecrübesine bağlı olarak farklı labioplasti teknikleri arasından seçim yapılabilir. Labioplasti ameliyatı gerçekleştirecek hekimlerin bu tekniklerden en az birkaçına hakim olması önemli bir konudur.

·         V plasti tekniğinde kama şeklinde doku çıkarma işlemi gerçekleştirilir.

·         Deepitelizasyon, labiumların iç ve dış kısımlardan soyularak gerçekleştirilen tekniktir.

·         Z plasti işleminde Z şeklinde doku çıkarılır.

·         Parsiyel rezeksiyon tekniğinde iç dudakların kenar bölümlerinden kesilerek doku çıkarılması işlemidir.

·         Lazer labioplasti iç dudakların kesilmesi işlemine verilen isimdir.

·         Üst pedikül rekonstrüksiyonu ile birlikte alt kama rezeksiyonu tekniğinde alt kısımdan üçgen şeklinde doku çıkarılır ve üstteki segmentin aşağıya kaydırılarak dikilmesi işlemi gerçekleştirilir.

Türkiye’de Labioplasti Ameliyatı Fiyatları

Türkiye’de labioplasti ameliyatı oldukça uygun fiyatlıdır. Yurt dışından gelenler burada hem tedavi görüp hem de unutamayacakları bir tatil yapabilirler. Alanında uzman estetik cerrahlar tarafından donanımlı hastanelerde gerçekleştirilen ameliyatların başarı oranı oldukça yüksektir. Türkiye’de labioplasti ameliyatı hakkında bilgi almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık