Meme Küçültme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Meme Küçültme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Meme küçültme ameliyatı tıp dilinde reduction mammaplasty ismi ile de bilinir. Memelerin normalden büyük ya da sarkık olması veya medikal problemlere bağlı olarak tercih edilen bir operasyon türüdür. Estetik kaygıların yanında medikal sorunlar nedeniyle de meme küçültme ameliyatı gerçekleştirilebilir. Genetik olarak büyük memelerin küçültülmesinin yanında emzirme döneminden sonra sarkan memelerin dikleştirilmesi amacıyla da bu işlem gerçekleştirilir.

Meme küçültme operasyonu memelerin büyüklüğüne bağlı olarak meydana gelen sırt ve omuz ağrılarının, meme altında meydana gelen enfeksiyon ve yara durumlarının önlenmesi için de gerçekleştirilir. Sutyen askılarının omuzda meydana getirdiği baskı hissinin giderilmesi ve fiziksel aktivitenin kısıtlanmasına bağlı olarak da meme küçültme operasyonları gerçekleştirilebilir. Bunun yanında meme küçültme ameliyatı sadece meme görünümünden rahatsız olan kişiler tarafından da tercih edilebilir.

Meme büyüklüğüne bağlı olarak işlem 2,5 ile 4 saat arasında sürer. Ters T veya lolipop kesi yöntemiyle cilt ve meme dokusunun alınmasıyla işlem tamamlanır. Meme estetiği operasyonları içerisinde yer alan meme küçültme uygulaması sonrası kişiler yaklaşık 1 hafta içerisinde normal yaşamlarına dönebilirler. Operasyondan sonra görünür durumda olan küçük kesi ve dikiş izleri de yaklaşık olarak 3-4 ay gibi kısa sürelerde iyileşir.

Meme Küçültme Ameliyatı Nedir?

Meme küçültme ameliyatı ya da diğer adıyla redüksiyon mamoplasti işlemi estetik kaygıların yanında medikal nedenler sebebiyle de tercih edilir. Operasyon çoğunlukla memelerin çok büyük olmasına bağlı olarak güzel görünmeme, sarkma, simetrik olmama, kıyafet bulamama gibi çeşitli sebepler nedeniyle tercih edilir.

Medikal sebepler ise meme büyüklüğü ve dolayısıyla ağırlığı nedeniyle boyun, omuz ve sırt ağrılarının giderilmesi veya kamburluğun önlenmesi amacıyla gerçekleştirilir. Meme boyutlarına göre, meme altında pişik, enfeksiyon, mantar, ya da yara oluşumu durumlarının önlenmesini sağlar. Sutyen askıları nedeniyle meydana gelen bası yaralarının ortadan kalkması için medikal nedenlere bağlı olarak meme küçültme operasyonları gerçekleştirilir.

Büyük memelere sahip olanlar günlük fiziksel aktivitelerin yapılması aşamasında çeşitli zorluklar yaşarlar. Genetik faktörler dışında kişilerin yaşam tarzları da memelerin zamanla büyümesine ya da şeklini kaybetmesine sebebiyet verir. Gebelik, emzirme, aşırı kilolu olmak, hormonal düzensizlikler, yaş, bazı rahatsızlıklar da meme büyümesi ya da memelerin şeklini kaybetmesine neden olabilir.

Meme küçültme ameliyatı bu açıdan hem estetik kaygıların hem de medikal sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Meme küçültme ameliyatında amaç, en az skar iziyle hastaların istedikleri boyutlarda memelere kavuşmasıdır.

Meme Küçültme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Tüm operasyonlarda olduğu gibi meme küçültme ameliyatı riskleri de bulunur. Bu risklerden bazıları;

·         Ameliyat esnasında süt kanalları zedelenebileceği gibi memenin süt verme potansiyellerinde de düşüşler olabilir.

·         Ameliyattan sonra nadir de olsa enfeksiyon ya da kanama durumları söz konusu olabilir.

·         Meme başı duyusunun olumsuz etkilenmesi durumları söz konusu olabilir.

·         Ameliyat uygun şartlarda gerçekleştirilmediğinde farklı sağlık sorunları meydana gelebilir.

Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Meme küçültme ameliyatı deri ve meme içerisindeki yağ dokusunun alınmasıyla yapılır. Vücudun gelişimini tamamladığı 20 yaş ve üzeri olan kişilere rahat bir şekilde uygulanabilen operasyon türüdür. Hormonal düzen yanında fiziksel gelişimin de tamamlanması gereken meme küçültme ameliyatları 20 yaş altında olan kişilere uygulanmaz. Ancak tıbbi bir zorunluluk olması durumunda uygulanabilir.

Meme küçültme işlemi genel anestezi altında gerçekleştirilen bir operasyondur. İşlemde lolipop kesi ya da ters T tekniği kullanılır. Memenin boyutlarına bağlı olarak 2,5 ile 4 saat arasında işlemin tamamlanması mümkün olur. Metot tercihlerinde meme boyutları, meme kıvrımına bağlı olarak meme başının duruş şekli, cilt yapısı, meme dokusu, meme başı ile omuz ve kalça arasındaki mesafeler gibi çeşitli parametreler göz önünde bulundurularak işlem gerçekleştirilir.

Lolipop kesi yönteminde meme ucunun çevresi dairesel bir şekilde kesilir. Sonrasında meme dokusu ile fazla cilt dokusunun alınması işlemleri yapılır. Kişilerin fiziki görünümleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen işlemlerde gerekli olması halinde meme başı yukarı doğru şekillenebilir. Bu işlem sırasında süt kanallarının zarar görmemesi adına özen gösterilerek deri kapatma işlemi yapılır. İyileşmenin hızlanması ve meme içindeki kanın dışarı atılması için bu alana dren koyularak ameliyat tamamlanmış olur.

Ters T yönteminde meme alt kısmına ters T harfi şeklinde kesi gerçekleştirilir. Fazla meme dokusu ve cilt alındıktan sonra operasyon lolipop türü kesi yöntemindeki şekilde sonlandırılır. Meme küçültme ameliyatı sonrasında kişilerin bir gün boyunca hastanede yatması gerekir. Drenin çekilmesinin ardından ve gerekli pansuman işlemleri yapıldıktan sonra hastaların taburcu işlemleri gerçekleştirilir.

Operasyon sonrasında 1-2 hafta sonra doktor kontrolleri gerçekleştirilir. 2. Hafta sonunda doktor kontrolünde hastaların dikişleri alınır. Ameliyattan sonra izlerin azalması amacıyla çeşitli kremler kullanılır. Özel sutyen ile hastalar bir hafta ev istirahati yaptıktan sonra günlük yaşamlarına dönebilirler. Fakat 6 hafta boyunca sporcu sutyenine benzeyen özel sütyenlerin kullanılması son derece önemlidir. Operasyonun ardından 6-12 ay boyunca memelerde hafif batma, sızlama gibi durumlar söz konusu olabilir. Fakat bu his kişilerin yaşam kalitesini düşürecek boyutta değildir.

Meme Küçültme İşleminden Sonra İz Kalır Mı?

Hemen her operasyonda olduğu gibi meme küçültme ameliyatından sonra da cilt üzerinde çeşitli izler kalabilir. İzlerin şekli ve boyutu, operasyon esnasında tercih edilen tekniklere bağlı olarak değişiklik gösterir. Lolipop türü operasyon türünde ameliyat izleri çok daha az olacaktır. Bunun nedeni ise kesi miktarlarının az olması ve kesilerin meme başı çevresinde bulunmasıdır. Yani cilt ile meme başı arasında olan iz bu bölgedeki renk farklılığı sebebiyle neredeyse görünmeyecek şekildedir.

Ters T tipi ameliyatta ameliyat izleri çok daha büyüktür. Meme başından aşağı doğru gerçekleştirilen kesi zaman içerisinde cilt rengini kazanacak ve çok daha az belirgin bir görünüm meydana gelecektir. Memenin katlanma noktasında olan katlanma çizgisi ise karşıdan bakılmadıkça görülmeyecektir. Ameliyat izleri memenin ne kadar sarktığı ve ne kadar küçültülmek istendiği gibi etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Meme Küçültme Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meme küçültme ameliyatı sonrası optimum 7 gün boyunca hastaların evde istirahat etmeleri gerekir. Operasyondan sonra hekimlerin önerdiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların kullanılması gerekir. Memelere baskı yapmayan ve sallanmasına engel olan sporcu sutyenlerinin kullanımları ağrı miktarlarının azaltılmasında ve memenin şekillenmesinde son derece önemlidir.

Ameliyatın ardından doktor pansuman günlerini belirleyecektir. Bu tarihlerde pansuman yapılması olası enfeksiyon risklerinin azaltılmasına yardımcı olur. Yaklaşık 4 hafta gibi bir süre yük taşınmamalı, itme ve çekme hareketlerinden kaçınılmalıdır. Hafif egzersizler 1. ayın dolmasından sonra gerçekleştirilebilir. Ağırlık kaldırmak, kol be göğüs kaslarını zorlayan hareketlerden kaçınmak son derece önemlidir.

Türkiye’de Meme Küçültme Ameliyatı

Türkiye, döviz kurunun yüksek olması sebebiyle yurt dışından gelenler için son derece uygun fiyatlı bir ülkedir. Bunun yanında ülkede alanında uzman pek çok hekim bulunur. Burada gerçekleştirilen meme küçültme ameliyatları donanımlı kliniklerde ve uzman hekimler tarafından yapıldığı için başarı oranı oldukça yüksektir. Türkiye’de meme küçültme ameliyatı hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık