Bağırsak Kanseri Belirtileri

Bağırsak Kanseri Belirtileri

Bağırsak kanseri, kalın bağırsakta başlayan bir kanser türüdür. Bu kanser türü kolon kanseri ismi ile de bilinir. Bu hastalığa her yaşta rastlanmakla beraber çoğunlukla 50 yaş ve sonrasında daha çok görülür. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip isimli kanserli olmayan hücreler kümeler şeklinde oluşmaya başlar. Bu poliplerin bir kısmı zamanla bağırsak kanseri olarak kendini gösterebilir. Polipler oldukça küçük oluşumlar olmalarının yanında az sayıda semptomlar ile kendilerini gösterirler.

Polipler kanser hücrelerine dönüşmeden tanımlanarak vücuttan çıkarılırlarsa kanserin önüne kolaylıkla geçilmiş olur. Bu nedenle doktorlar hastalığı önceden teşhis edip önüne geçmek için düzenli olarak çeşitli tarama testlerinin gerçekleştirilmesini önerirler.

Bağırsak Kanseri Nedir?

Bağırsak kanseri, kanserin oluşmaya başladığı yere bağlı olarak kolon ya da rektal kanser olarak isimlendirilebilir. Kolon kanseri genelde iyi huylu polip hücreler şeklinde görülür. Polip hücreler kalın bağırsaklarda iç yüzeylerde bulunur ve burada büyürler. Bu durum dışkıda kanama ya da kabızlık gibi durumlarla kendini gösterebilir. Fakat polip hücreleri genelde belirti vermediği için insanların hastalıkları erken dönemde fark etmesi oldukça zordur.

Ailesinde kolon kanseri geçmişi olan ve 50 yaş üstü kişilerde bu kanser çeşidine daha çok rastlanır. Fakat bazı faktörler poliplerin büyümesinde çok daha fazla rol oynar. Obezite problemi bulunan kişiler bu hastalık türü için risk altındadır. Bunun yanında alkol, sigara, fazla yağlı yiyeceklerin tüketimi de hastalık riskini artırır. Kolon kanserinin ortaya çıkması durumunda ilaçlı tedavinin yanında radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi ve hedefe bağlı bazı tedaviler uygulanarak kolon kanserinin kontrol altına alınması sağlanabilir.

Bağırsak Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Cerrahi müdahalelerin yanında radyoterapi ve kemoterapi gibi uygulamalar yardımıyla bağırsak kanseri tedavi edilse de tam olarak kanserin yok edilmesi ya da tekrarlamasının önüne geçmesi mümkün olmayabilir. Kolonoskopi, bağırsak kanseri tanısı koymak için başlıca kullanılan testler arasında yer alır.

Kolonoskopi yönteminde, bağırsak içerisine yerleştirilen kameralar ile görüntüleme işlemi gerçekleştirilir. İşleme geçilmeden önce çoğunlukla hastalara sakinleştirici verilir. Bunun dışında anestezi ile de işlem uygulanabilir. Bu sayede hastaların işlemden kaynaklı rahatsızlık ya da ağrı hissetmesi gibi durumlar söz konusu olmaz. İşlem esnasında anüse girilerek rektum ve kolona bir kolonoskop yerleştirme işlemi yapılır. Bu işlem sırasında şüpheli polip gibi sıra dışı alanlar fark edilirse doktorlar buradan doku örneği alabilirler. Bu işleme ise biyopsi ismi verilir. Hastalık belirtilerinin kontrol edilmesi adına örnek alınan doku örneklerinin mikroskop altında incelenmesi işlemi gerçekleştirilir.

Bağırsak Kanseri Taraması Nasıl Gerçekleştirilir?

Kolon kanseri teşhisi için uygulanacak yöntemlerden biri gaitada gizli kan testidir. Genelde 50 yaş üstünde olan kişilere her sene belli aralıklar düzenli olarak bu test tavsiye edilir. Bu tarama işleminde kişilerin dışkısında gizli kan, kimyasal reaksiyonlar yardımıyla gerçekleştirilir.

Test sonucunun pozitif çıkması durumunda yani dışkıda kan tespit edilirse kanamanın sebebini anlamak için kolonoskopi işlemi yapılır. Bazı gıdalar ya da ilaçlar bu testlerin sonuçlarını etkileyebilir. Bu nedenle kaçınılması gereken birtakım durumlar bulunur. Testten bir hafta öncesine kadar İbufrofen, Aspirin gibi ilaçların kesilmesi gerekir. Çünkü bu ilaçlar kanamaya sebebiyet verebileceği için testi yanıltabilir. Bunun yanında teste girmeden üç gün öncesinden kırmızı et tüketiminin bırakılması gerekir. Ette bulunan kan bileşikleri de testin sonucunun pozitif çıkmasına neden olabilir.

Kolon Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

·         Dışkı renginde yaşanan değişiklikler

·         Kabızlık ya da ishal gibi bağırsak hareketlerinde yaşanan değişiklik durumları

·         Bağırsakta meydana gelen kanama sebebiyle anemi durumlarının yaşanması

·         Rektumun alt bölümünde kramplar ya da şiddetli ağrı durumu

·         Karında kramp, gaz ya da ağrı durumlarının meydana gelmesi

·         Belli bir sebep olmadan yani diyet ya da egzersiz alışkanlıklarından bağımsız olarak kişilerde kilo ve iştah kayıplarının yaşanması

·         Bağırsak kanseri durumu kişilerde demir eksikliği sorunlarının yaşanmasına yani anemiye de neden olabilir.

Bu belirtiler doğrudan bağırsak kanseri hastalığına götürmese de şikayet durumlarında doktora başvurmak ve hastalık olması halinde erken teşhis edilmesini sağlamak oldukça önemlidir.

Bağırsak Kanseri Belirtileri Ne Kadar Sürer?

Kolon kanseri yaşayan kişilerde hastalığın ilk evrelerinde belirgin bir semptom gözlemlenmez. Bu sebeple kolon kanseri belirtilerin görülmeye başlaması kişilerde kanserin büyüdüğü ve yayıldığının bir göstergesi olabilir. Kanser, erken evrelerinde belirti göstermediğinden semptomlar hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlı olarak görülebilir. Bunun dışında yaşa, kişinin ailesindeki hastalıklara, cinsiyete bağlı olarak da belirtiler değişiklik gösterebilir.

Kolon Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kolon kanseri evreleri doktorların hastaların takiplerini yapabilmesi ve kansere ne kadar mesafe olduğunun tespiti bakımından son derece önemlidir. Bu sayede hastalar için en iyi tedavi yöntemini hazırlamak mümkün olur. 1. Evre hastalığın en erken evresidir ve bu evreler 4 aşamadan meydana gelir.

1.    Evre

Bu aşamada kanserli hücreler, rektumun ya da kolonun astar kısmında veya mukoza kısmında bulunur. Ancak henüz organlara yayılmamıştır.

2.    Evre

Kanserli hücreler bu evrede kolon ya da rektum duvarına yayılmıştır. Ancak henüz lenf düğümleri ile yakınlarda bulunan dokulara zarar vermemişlerdir.

3.    Evre

Kolon kanseri üçüncü evreye geldiğinde kanser lenf düğümlerine taşınmıştır. Ancak henüz diğer bölgelere yayılım göstermemiştir. Bu aşamalarda çoğunlukla bir ya da üç lenf nodunda tutulma görülür.

4.    Evre

Bu aşamada kanser, akciğer ya da karaciğer gibi bağırsakta farklı organlara da yayılma gösterir.

Bağırsak Kanseri Son Evre

Kolon kanserinin metastaz yapması durumunda yani 4. Evreye gelerek vücutta bulunan diğer organlara da yayılması halinde birtakım hastalarda belirtiler görülmeye başlar. Kolon kanseri çoğunlukla yavaş bir şekilde büyür. İlk başta iyi huylu bir polip hücresi iken zaman içerisinde malign halini alır. Bu süreç uzun yıllar sürebilir ve bu aşamada kanser belirti vermeden tüm vücuda yayılır. Bu sebeple kolon kanserinin son evresinde metastaz olarak yayıldığını gösteren semptomların yaşanması durumunda vücudun verdiği uyarılara gerekli önemin verilmesi önemlidir.

Kolon Kanseri Evrelerinde Yaşam Süreleri Nasıldır?

Ameliyat ile kanserli hücrelerin çıkarılmaması halinde hastaların tamamen iyileşme olasılıkları son derece düşüktür. Gerçekleştirilen müdahale yöntemleri semptomların kontrol edilmesine ve kanserin yayılma göstermesinin engellenmesine yardımcı olur. Kolon kanseri ölüm oranları diğer kanser türleri ile kıyaslandığında üçüncü sırada yer alır. Erken teşhis edilmesi durumunda hayatta kalma olasılığı son derece yüksektir. Bu nedenle kanserin ilk evrelerinde tespit edilmesi, hastaların kanseri yenebilmesi ve yaşam sürelerini artırabilmeleri açısından büyük önem taşır.

Türkiye’de Bağırsak Kanseri Tedavisi

Türkiye’de bağırsak kanseri tedavi ücretleri hastalığın kaçıncı evrede olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunun yanında uygulanacak tedavi yöntemleri de ücretlendirmeyi etkileyen bir konudur. Türkiye bağırsak kanseri ile alakalı son derece uzman hekimlere ve bunun yanında steril kliniklere sahiptir. Bu nedenle bağırsak kanseri tedavisi için gönül rahatlığı ile bu ülke tercih edilebilir. Türkiye diğer ülkelere göre bağırsak kanseri tedavisi konusunda çok daha uygun fiyatlıdır. Bunun nedeni ise burada dövizin yüksek olmasıdır. Türkiye’de bağırsak kanseri tedavisi ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık