Diş Köprüsü Nedir?

Diş Köprüsü Nedir?

Diş köprüsü çok sık tercih edilen bir tedavidir. Dişler çeşitli sorunlara bağlı olarak hasar görebilir. Çocukluk çağında dişlerin hasar görmesi son derece normalken yetişkinlik çağında hiç normal değildir. Çünkü yetişkinlik çağında oluşabilecek diş kusurları ilerleyen zamanlarda diş kayıplarına neden olur. Eksik dişler pek çok soruna neden olur. Konuşma bozukluğu ve yemek yemede zorluk görülmesi en sık görülen sıkıntılardan biridir. Bu nedenle dişlerin hasar görülmesi durumunda diş köprüleri çok sık kullanılan tedavilerdir.

Diş Köprüsü Neleri Tedavi Eder?

Diş köprüleri eksik olan dişleri tedavi eder. Diş eksikliği durumunda protez dişler köprü görevi görür. Diş implantları da aynı görevi görür fakat biraz daha yüksek maliyetli olduğundan dolayı diş köprüleri pek çok hasta için daha avantajıdır. Diş köprüsü tedavisinin olabilmesi için hastanın sağ ve sol tarafında sağlam diş olması gerekir. Çünkü köprü olacak diş bu dişlere oturtulacaktır. Bu dişlerden destek alacakları için iki sağlam diş olması önemlidir. Eğer iki tane sağlam diş yoksa bazen bir tane olması da yeterlidir.

Diş Köprüsü Çeşitleri

Diş köprüsü çeşitleri üç farklı grupta incelenir. Geleneksel köprü, konsol köprü ve Maryland köprü olmak üzere tedavi görülür. Geleneksel köprü en sık kullanılan köprü çeşididir. Seramik veya porselen dişten yapılabilir. Konsol köprü sadece bir sağlam dişin olması durumunda uygulanır. Maryland köprü ise metal iskelet içinde mevcut dişlere tutunmak için kanatlara sahiptir. Sizler için en doğru tedavi çeşidini doktor belirleyecektir.

Diş Köprüsü Kimlere Uygulanır?

Diş köprüsü için ne yazık ki herkes bir aday değildir. Diş köprüsü tedavisi yaptırabilmek için aşağıdaki kriterleri taşımanız gerekir;

  • Bir veya birden çok kalıcı diş eksikliği
  • Genel sağlık durumunun iyi olması, gebelik ve enfeksiyon vs. gibi sorunların olmaması
  • Sağlıklı dişlere ve köprüyü destekleyecek bir kemik yapısına sahip olmak
  • İyi bir ağız sağlığına sahip olmak
  • Ağız hijyenini sağlamak

Diş Köprüsü Tedavileri Riskli midir?

Pek çok cerrahi yöntemde olduğu gibi diş köprüsü tedavilerinde de birtakım riskler vardır. Ancak deneyimli ve güvenilir kliniklerden hizmet almanız halinde çok fazla sorun ile karşılaşmazsınız. Aksi taktirde yaşayacağınız problemler şu şekilde gösterilebilir;

  • Kötü oturan köprü diş altında çürümeye meyillenir. 
  • Apereyi tutmak için sağlıklı dişlerde sorun meydana gelebilir. 
  • Destekleyici dişler yeteri kadar güçlü değilse restorasyon çöker. 
  • Uzun vade sonunda köprülerin değişmesi gerekir. 

Diş Köprüsünün Alternatifleri Var mı?

Diş köprüsü genelde implant yaptıracak gücü olmayan kişilerin tercihidir. Çünkü diş implantları daha zor ve daha endişe verici tedavilerdir. Bunun yanı sıra implant tedavileri çok daha pahalıdır. Bunun için diş köprüsü tedavilerini tercih edebilirsiniz. Özellikle köprü dişi destekleyecek başka dişleriniz varsa hiç endişe duymanıza gerek kalmaz. Diş köprü tedavisi de 10 yıldan fazla süre kullanılabilir. Daha uzun süreli kullanımma sahip olduğu için diş implantı daha sık tercih edilir. 

Diş Köprüsü Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş köprüsü implant tedavisinden çok daha kısa sürer. Diş implantları daha uzun sürelidir. Tedavisi ortalama 2-3 ay sürer. İmplantlar elbette daha çekici görünür fakat yukarıda bahsettiğimiz gibi daha uzun süreçli ve pahalı tedavilerdir. Eğer iyi donanımlı bir hastane ise diş köprüsü tedavisi en fazla 4 saat içinde tamamlanır. Eğer yeterli donanıma sahip değilse hastane 3 gün içinde tamamlanır. Ayrıca köprünün hazırlık süresi de süreci yakından etkiler. 

Diş Köprüsü Tedavi Süreci Ağrılı mı?

Diş köprüsü tedavisi sonrası herhangi bir şekilde ağrı sızı yaşamazsınız. Çünkü işlem lokal anestezi altında gerçekleşir. Dişleriniz zaten uyuşmuş olacaktır. Sonrasında da herhangi bir sorun yaşamanız halinde hafif ağrı kesiciler ile durumu atlatırsınız. Cerrahınız size gerekli bilgileri sunacaktır. Bu nedenle ağrı kesici ile durumu atlatacağınızdan, herhangi bir sorun yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz. 

Diş Köprüsü Sonrası Bakım

Diş köprüsü sonrasında bakım işi son derece kolaydır. Rutin diş bakımınızı nasıl gerçekleştiriyorsanız köprü bakımını da o şekilde yapmalısınız. Sonrasında diş ipi kulanmaya ve dişlerinize düzenli bir şekilde kontrol yapmaya dikkat etmeniz gerekir. 6 ayda bir doktorunuzla görüşerek dişlerinize kontrol yaptırmanız gerekir. Köprünüzü uzun süre kullanmak istiyorsanız bakımınızı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. 

Diş Köprüsü Yararları Nelerdir?

Diş köprülerinin yararlarını açıklamak gerekirse şöyle gösterebiliriz;

  • Kaybolan estetik görünüm tamamı ile ortadan kalkar.
  • Kaybolan özgüven yerine gelir
  • Eksik dişlerden kaynaklı yeme bozuklukları ortadan kalkar.
  • Eksik dişlerden kaynaklı yanlış dizilim sorunu ortadan kalkar. 
  • Ağız ve diş sağlığı tamamı ile korunmuş olur. 

 

Bu şartlara sahipseniz siz de Türkiye’de diş köprüsü yaptırabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık