Perineoplasti Nasıl Yapılır?

Perineoplasti Nasıl Yapılır?

Perineoplasti kadınların anüs ya da vajina bölgesinde meydana gelen şekil bozukluğu durumlarının giderilmesine verilen isimdir. Ameliyat özellikle yara dokuları, göze güzel görünmeyen şişkinlikler ve istenmeyen cildin kaldırılması amacıyla yapılır. Sonrasında perineal kaslar ve vajina sıkıştırılır ya da gevşetilir.

Perineoplastinin diğer bir yarası ise bu ayarlamaları yaparak ameliyatın aynı anda kadınların özgüvenini yeniden kazanmasına yardımcı olmasıdır. Bunun yanı sıra fiziksel açıdan cinsel haz düzeylerinde de artış olacaktır.

Perine Ne Anlama Gelir?

Perine, anüs ve vajina arasında bulunan kısma verilen isimdir. Bu bölüm küçük olsa da çevredeki organlara yapısal anlamda destek olma konusunda oldukça önemli bir görevi bulunur. Vajinal sıkılaştırma, gevşetme gibi konularda son derece önemli olan kasları içine alma özelliği bulunur.

Perine Hasarı Neden Olur?

Çoğunlukla zor vajinal doğum yapma, perine hasarının en yaygın sebepleri arasında yer alır. Komplike olmayan doğumlarda bile vajinal be perineal kaslarda birtakım travma durumları söz konusu olabilir. Bazı durumlarda bebeğin daha kolay çıkması adına perine de kesi işlemi gerçekleştirilir.

Doğal yırtılma ya da planlı kesimi düzeltmek adına az deneyimli doktorlar tarafından yapılan dikişler, kas, doku ve perinenin istenmeyen şekilde iyileşmesine neden olabilir. Ağır yara izleri ağrı ya da rahatsızlık durumlarına neden olabilir. Bazı doğumlar bu durumların daha da kötüleşmesine neden olur.

Perineoplasti işlemi ile dikilen kısım yeniden açılır. Doğru şekilde tekrardan dikim işlemleri gerçekleştirilir. Bu şekilde uygun bir iyileşme sağlanmış olur.

Aşırı kilo ve obezite durumları perine ve desteklediği yapılarda dahil olmak üzere pek çok alanı olumsuz bir şekilde etkiler. Bunun yanında kasların gerilmesine neden olarak esnekliğin kaybolmasına sebebiyet verir.

Hastalık ya da çok fazla diyet sebebiyle hızlı kilo kaybı durumları pek çok kişide sarkma ve fazla cildin tahrip olması durumlarına neden olur. Bu kötü etkiler vücut dışında görülebileceği gibi dahili olarak da meydana gelebilir. Ağırlık baskısı ortadan kalksa da perine ve diğer kasların kalıcı olarak sarkması durumları söz konusu olabilir. Gün içerisinde bir süreliğine bu alan eski şeklini alsa da sonunda birkaç yıl sonra girinti ve çöküntü durumları kalıcı olur.

Perineoplasti Hangi Koşulları Tedavi Eder?

·         Estetik iyileştirme

·         Vajinal kaşıntı

·         Rektumun bağırsağa çıkması (Rektosel)

·         Vajinal gevşeklik

·         Mesanenin vajinaya doğru çıkması (Sistosel)

·         Vajinismus

·         Küçük vajinal açıklık nedeniyle cinsel ilişki sırasında ağrı meydana gelmesi (Disparoni)

·         Tampon ya da penis girişi sırasında aşırı ağrı durumu (vulvar vestibulit)

·         Çoğunlukla kanser tedavilerinin neden olduğu vajinal daralma (intraoital vajinal stenoz)

·         Genital siğiller

·         İstem dışı idrar kaçırma (inkontinans)

Perineoplasti Nasıl Gerçekleştirilir?

Perineoplasti uygulaması lokal ya da genel anestezi altında yaklaşık 1 saat süren ayakta tedavi prosedürüdür. Nadir de olsa hastaneye yatış verilmesi durumları söz konusu olabilir. Perineoplasti işleminde arka vajina duvarına V şeklinde kesi gerçekleştirilir. Çıkıntılar, yara dokusu ve diğer hasarların giderilmesi işlemleri gerçekleştirilir.

Ameliyat nedenine göre kasların gerilmesi ya da gevşetilmesi işlemleri uygulanabilir. Sonrasında dikkatli bir şekilde dikim işlemleri yapılır. Kısa iyileşme süresinin ardından hastalar evlerine gidebilirler.

Perineoplasti Sonrası İyileşme Dönemi

Hastalar 6 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınmalıdır. Ata binme, bisiklete binme, ağır kaldırma ya da esneme gibi yorucu aktivitelerden uzak durmaları gerekir. Bu dönemde tampon kullanılmamalıdır. Hastalar genelde birkaç gün sonra normal yaşamalarına dönebilirler.

Ağrı ve rahatsızlık durumları çoğunlukla orta ya da daha az düzeydedir. Reçete ile satılan ağrı kesiciler ya da doktorun verdiği ilaçlar ile tedavi edilebilirler. Küçük kanama ya da az miktarlarda akıntı durumları söz konusu olabilir.

Anestezinin sonucu olarak birkaç gün hastalardan baş dönmesi durumları söz konusu olabilir. Bunun yanında mide bulantısı gibi istenmeyen sorunlarla da karşılaşılabilir. Fakat bu durumlar yaklaşık 48 saat içerisinde kaybolacaktır.

Kesi bölgesinin kuru ve temiz olmasına özen gösterilmesi gerekir. Dikişler iki hafta gibi bir sürede kendi kendine çözülür. Kabızlığın önlenmesi için bu sürede bol bol su içmek ve lif alımını artırmak önemlidir.

Perineoplasti Sonrası Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar

Perineoplasti sonrası komplikasyon oluşma riskleri oldukça azdır. Bunun yanında birtakım istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda hastaların doktorları ile iletişime geçmesi önemlidir.

·         Kötü kokulu vajinal akıntı durumları

·         Çok fazla kanama

·         Kabızlık

·         Enfeksiyon belirtileri

Perine Estetiği Neden Yapılır?

Doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi ve daha iyi bir görünüm kazandırılması amacıyla yapılan işlemlere perine estetiği adı verilir. Doğum dikişlerinin kötü görünümü pek çok kadın için can sıkıcıdır. Bu dikişlerin düzeltilmesi, estetik açıdan daha hoş bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur.

Perine Bölgesi Estetiği Nedir?

Perine, vajina ve anüs arasında bulunan genital bölgeye verilen isimdir. Çoğunlukla doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, estetik açıdan daha düzgün bir görünüm elde edilmesi perine bölgesi estetiği olarak bilinir. Fakat henüz doğum yapmamış kişilere de perine isimli vajina ve anüs arasındaki katlantılar, cilt fazlalıkları ve kırışıklık durumları nedeniyle perineoplasti işlemleri uygulanabilir.

Perineye Neden Doğum Kesisi Atılır?

Normal doğumda bebeğin başının daha rahat bir şekilde çıkması ve düzensiz yırtık oluşumlarının engellenmesi için perine isimle vajina ve makat arasında bulunan yerine sağ kısmına makasla kesi atılır. Doğumu kolaylaştırmak açısından yapılan sağ perine kesisine epizyo kesisi, doğum kesisi ya da epizyotomi kesisi ismi verilir. Normal doğumdan sonra iyi bir şekilde ya da daha sonra enfeksiyon kaparak açılan epizyotomi izleri hem psikolojik hem de fiziksel bakımdan kadınlarda çeşitli rahatsızlıklara neden olur.

Normal doğumdan sonra kalan dikiş izleri genital estetik düzeltilmesi, vajina ile anüs arasında bulunan katlantıların temizlenmesi, estetik açıdan bu alanın hoş bir görünüm kazandırılması işlemleri perineoplasti olarak isimlendirilir.

Perineoplasti ya da perine estetiği sıklıkla vajina daraltma ameliyatları ile beraber, eş zamanlı olarak gerçekleştirilir. Bazen labioplasti ya da klitoris estetiği ile beraber de uygulanabilir.

Doğum Dikiş İzlerinin Kötü İyileşmesinin Nedeni Nedir?

Bebeğin çıkmasından önce yapılan epizyo kesinin doğumdan sonra iyi şekilde onarılması önemlidir. Aksi durumlarda doğum sonrası dönemlerden bu alanda yara iyileşmesinin kötü şekilde olması sonucu skar dokusu kalabilir.

Bu durum özellikle evde yapılan doğumlarda sıklıkla meydana gelir. Bunun yanında doğum sonrası dikişlerin iltihap kaparak açılması, bebeğin vajinal kanaldan çıkarken yırtarak çıkması gibi durumlar da perine bölgesinin hasar görmesine neden olur. Özellikle zor doğumlarda doğum yırtıkları sıklıkla karşılaşılan problemler arasında yer alır.

Kötü iyileşmeye bağlı olarak meydana gelen skar dokusu seksüel ilişki sırasında ağrı durumlarının yaşanmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda çiftlerde cinsel isteksizlik ya da tatminsizlik durumları söz konusu olabilir.

Türkiye’de Perineoplasti Ameliyatı

Türkiye’de uzman doktorlar tarafından donanımlı hastanelerde gerçekleştirilen bu işlemlerin başarı olasılıkları son derece yüksektir. Türkiye, dövizin yüksek olduğu bir ülke olduğu için yurt dışından gelenler burada çok uygun fiyatlara perine estetiği olabilirler. Türkiye’de perineoplasti ameliyatı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık