Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir?

Kepçe Kulak Ameliyatı Nedir?

Kepçe kulak ameliyatı en çok tercih edilen estetik ameliyatları içerisinde yer alır. Kulakların kafadan dışarı doğru olması, gerekenlerden çok daha dik bir yapılarının olması, karşıdan ya da arkadan bakıldığında belirgin olmaları durumları kepçe kulak deformitesi şeklinde isimlendirilir.

Toplumda farklı derecelerde ve tiplerde yaklaşık %5 bu durumla karşılaşılır. Bu durum tek kulakta görülebileceği gibi her iki kulakta da karşılaşılabilen bir durumdur. Kepçe kulak durumu herhangi bir sağlık sorununa neden olmasa da kişilerde psikolojik sıkıntıların meydana gelmesine neden olur.

Erken yeni doğan döneminin haricinde tedavisi cerrahi ile gerçekleştirilen kepçe kulak deformitesinin düzeltilmesi için gerçekleştirilen ameliyatlar otoplasti olarak isimlendirilir.

Normal Kulak Yapısı Nasıl Olur?

Doğumdan sonra kulak kepçesi hızlı bir şekilde büyümeye başlar. İlk yıl kepçe %70 ile 90 erişkin boyuna ulaşır. Gelişimini yaklaşık olarak 10 yaşlarında tamamlayacaktır. Kulak kepçesi üzerinde çeşitli kıvrımların yer aldığı auriküler kıkırdak ile bu kıkırdağı kapsayan ciltten meydana gelir. Kulak kepçesinin alt ucunda bulunan kulak memesinde kıkırdak yer almaz. Bu kısım cilt ile cilt altı yağ dokudan meydana gelir. Kulak kepçesi görevi ortamda bulunan ses dalgalarını toplamak ve be seslerin dış kulak yoluna gönderilmesini sağlamaktır.

Erişkin ölçülerinde normal kulak kepçelerinin boyu 5,5-6,5 cm civarındadır. Eni ise 3,5-4 cm civarında olur. Yandan bakıldığı zaman kulak kepçesinin üst ucu alt ucuna göre arkaya doğru 15-30 derece arasında açı ile dönük şekilde durur. Yukarıdan bakıldığında kulak kepçesi ve kafa kemikleri arasında 20 ile 25 derece açılanma bulunur. Bu açılanma sayesinde kulak kepçesinin heliks ismi verilen dış kıvrımı ve kulak arkasındaki mastoid isimli bölge arasında kulağın üst kısmında 10-12 mm, orta kısmında 16-18 mm ve alt kısmında ise 20 ile 22 mm arasında bir mesafe olması gerekir. Bu anatomik ölçüler özellikle iki kulağında da deformite olan hastalarda ameliyatlar ile doğal bir görünüm elde edilmesine yol gösterici olması sebebiyle önemli bir konudur.

Kepçe Kulak Görünümü Neden Meydana Gelir?

Kepçe kulak deformitesi durumuna neden olan iki farklı problem vardır. Bunlar kepçe kulak içerisindeki antiheliks isimli kıvrımın tam olarak oluşmaması ve kulak kepçesinin iç kısmında kavum konka isimli kısmı oluşturan konkal kıkırdağın fazla gelişmemesi nedeniyle meydana gelir. Bu iki durum beraber meydana gelebileceği gibi tek başına da bu sorunlar görülebilir.

Kepçe kulak ameliyatlarında kişilerin başarılı sonuçlar elde edebilmesi için öncelikle detaylı bir değerlendirme işlemi yapılmalıdır. Bu sayede problem nedeninin tam olarak anlaşılması sağlanır. Cerrahi işlemlerin mevcut sorunların hepsini düzeltecek şekilde uygulanması oldukça önemli bir konudur.

Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Gerçekleştirilir?

Kulak kepçesi gelişiminin tamamlanması 10 yaşını bulabilir. Ancak 4-5 yaşlarında da büyük ölçüde gelişimi tamamlanmış olur. Kepçe kulak ameliyatının yaşamın herhangi bir döneminde yapılmasında sorun olmaz. Bu sorun özellikle çocuklarda okul çağlarında çevresel faktörlere bağlı olarak çeşitli psikolojik sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Bu nedenle otoplasti ameliyatı sıklıkla okul dönemindeki çocuklara uygulanır.

Kepçe Kulak İçin Ameliyatsız Seçenek Bulunur Mu?

Kulak kepçesine yeni doğan döneminde ilk 6 haftalık süreçte bandaj ya da kalıplarla şekil verilmesi mümkün olur. Bu sebeple doğumda kepçe kulak ya da kulak kepçesinin katlanması gibi görsel problemlerin tespit edilmesi halinde genellikle bantlama uygulamaları önerilir. Erken dönemlerde bu yöntemin başarı şansı son derece yüksektir. 6 haftadan sonra yöntemin başarı şansında düşmeler olur.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Otoplasti ameliyatı tek taraflı ya da çift taraflı olacak şekilde gerçekleştirilebilir. Bu ameliyat küçük çocuklara uygulandığında çoğunlukla genel anestezi tercih edilir. Büyük çocuklarda ve erişkin bireylerde ise lokal anestezi veya sakinleştirici ilaçlar kullanılarak işlemin gerçekleştirilmesi mümkün olur.

Kepçe kulak ameliyatında kullanılan farklı teknikler bulunur. Bu tekniklerden bir kısmında kıkırdaklara dikiş atılarak şekil verme işlemi gerçekleştirilir. Bir kısmında ise kıkırdakta şekil almalarını kolaylaştıracak zayıflatma işlemleri yapılır. Bazen kıkırdakların kısmen çıkarıldığı işlemler de uygulanabilir.

Kıkırdakların çok daha yumuşak olduğu erken yaşlarda kulak kepçesine dikiş ile şekil vermek daha çok tercih edilir. İleri dönemlerde diğer teknikler de rahatlıkla kullanılabilir. Problem konkal kıkırdağın ileri derecede gelişmesinden kaynaklanıyprsa genellikle bir miktar kıkırdak çıkarma işlemleri yapılır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kepçe kulak ameliyatı sonrası ciddi ağrı şikayeti meydana gelmez. Çoğunlukla basit ağrı kesicilerin alınması yeterli olur. Ameliyatın ardından işlem gerçekleştirilen kulaklar üzerine bandaj uygulanır. Bu bandajlar ilk hafta ihtiyaca bağlı olarak birkaç kez değiştirilebilir. Ameliyat esnasında alınması gereken dikişlerin kullanılması halinde bunların ilk hafta çıkarılması gerekir.

Hastaların ilk haftalar sürekli ilk bir ay boyunca ise yatarken kulaklarını uygun pozisyonlarda tutacak şekilde bandaj veya kafa bandı kullanmaları önemlidir. Ameliyatın ardından doku iyileşmesi çoğunlukla iki ayda tamamlanır. Ancak özellikle kulağa dikiş ile şekil verildiyse kulak kepçesinin altı ay boyunca çekiştirme gibi travmalardan korunması önemli bir konudur.

Kepçe Kulak Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Kepçe kulak ameliyatı riskleri genellikle son derece düşüktür. Ameliyatın ardından kısa dönemde en çok karşılaşılacak problemlerden biri ameliyat alanında kan toplanmasıdır. Bunun dışında enfeksiyon durumları da söz konusu olabilir. Her iki durumda uygun tedaviler ile kısa sürede giderilebilir.

Orta ve uzun dönemde karşılaşılabilecek problemler, kulaklarda asimetri meydana gelmesidir. Bunun yanında kepçe kulak görünümünün zaman içerisinde yeniden oluşması durumları da söz konusu olabilir. Ameliyat öncesi detaylı değerlendirmeler ve uygun cerrahi tekniklerin kullanımı ile bu problemlerle nispeten daha az karşılaşılır. Bu gibi durumlar ile karşılaşılması durumunda çözüm çoğunlukla tekrardan cerrahi uygulamaların yapılması olacaktır.

Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı

Bebeklerde aile ya da doktor tarafından kepçe kulak durumunun tespit edilmesi halinde doktor kontrolünde çeşitli elastik bantlar birkaç ay kullanılarak ileride ameliyata gerek kalmayacak şekilde sorunun çözülmesi mümkün olur. Bu sürenin kaçırılması ya da kepçe kulak sorununun sonraki zamanlarda tespit edilmesi halinde ameliyatın yapılacağı zamana estetik cerrahların yapmış olduğu muayene sonucunda karar verilir.

Kepçe kulak ameliyatı yetişkinlere de uygulanabilen bir yöntemdir. Çocukluk döneminde bu ameliyatın gerçekleştirilmesi çocuklarda psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir yetişkinliğe adım atmalarına yardımcı olur. Bunun yanında çocukların özgüvenli bir birey olması bakımından da son derece önemlidir. Bu sebeple kepçe kulak ameliyatının okul öncesi dönemde yapılması çok daha doğru olacaktır. Kepçe kulak ameliyatının çocuklarda belirtilen yaş aralığı 4 ile 6 civarıdır. Kulak gelişiminin tamamlanması durumunda kepçe kulak sorunu düzeltilen çocuklar arkadaşları tarafından alay edilmekten kurtulmuş olurlar.

Türkiye’de Kepçe Kulak Ameliyatı

Türkiye’de kepçe kulak ameliyatı fiyatları deformenin tek veya çift taraflı olması durumuna bağlı olarak farklı sorunların olup olmaması da önemli bir konudur. Bunun yanında fiyatlar kulak memesi problemi varlığına ve alınacak anestezi şekline göre de değişiklik gösterir. Türkiye’de kepçe kulak ameliyatı döviz kurlarının yüksek olması nedeniyle yurt dışından gelecek olanlar için son derece uygundur. Türkiye’de kepçe kulak ameliyatı hakkında bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık