Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

Obezite cerrahisinde pek çok farklı yöntem kullanılır. Gastrik bypass ameliyatı da bunlardan biridir. Laparoskopik gastrik bypass ameliyatı kombine tip ameliyatlardan sık kullanılanlardan biridir. Bu ameliyat obezite cerrahisinde başarılı sonuçları ile dikkat çeker. Bu ameliyat sayesinde mide hacmi küçültülerek besinlerin emilimi kat ettiği yolun kısalması nedeniyle çok daha az olur.

Midenin başlangıçta yer alan kısmı 30-50 cc olacak şekilde diğer kısımlarından ayrılır. İnce bağırsakların bir kısmı da bypass edilir ve küçük mideye bağlanır. Bu sayede hastalar çok daha küçük porsiyonlar ile hızlı bir şekilde doyma hissine ulaşır. Bunun yanında alınan yüksek kalorili besinlerin çok büyük kısmının emilimi de gerçekleşmez.

Gastrik bypass ameliyatı sayesinde etkin ve kalıcı bir şekilde kilo vermek mümkün olur. Hastalar yalnızca hacim kısıtlayan ameliyatlarda olduğu gibi küçültülmüş yeni mideleri ile hızlıca tokluk hissine ulaşırlar. Bu ameliyat gerekli olması durumunda geri dönüştürülebilir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Hangi Hastalık Durumlarında Gerçekleştirilir?

Gastrik bypass en başta bir morbid obezite ameliyatıdır. Obeziteye eşlik eden farklı hastalıkların olması durumunda da bu tedavi gerçekleştirilebilir. Bunlar arasında en çok görülenlerinden biri Tip 2 diyabettir. Kontrol altına alınamayan Tip 2 diyabet hastalarının cerrahi tedavilerinde gastrik bypass ameliyatlarıyla olumlu sonuçlar alınabilir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Gastrik bypass ameliyatı öncesi hastaların detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerçekleştirilir. Fiziksel tetkiklerin yanında endokrinoloji ve psikiyatri uzmanlarının da hastaları görmesi gerekir.

·         Gastrik bypass ameliyatı laparoskopik yöntem ile gerçekleştirilir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte son zamanlarda robotik cerrahi çok daha fazla tercih edilmeye başlamıştır.

·         1 cm çapında 4-6 delikten ameliyat işlemi yapılır.

·         Bu ameliyatta tüp mide ameliyatında olduğu gibi midenin küçültülmesi işlemi gerçekleştirilir. Midenin yaklaşık olarak %95’lik kısmının bypass edilmesi sağlanır.

·         Cerrahi yöntemler kullanılarak ikiye ayrılan midenin bir kısmına 12 parmak bağırsağı da bypass edilerek bağırsak ortalarına takılır. Diğer bölümde vücuttan çıkarılmaz ve görevini sürdürmeye devam eder. Bu sayede tüketilen gıdaların 12 parmak bağırsağından geçmesine engel olunur.

·         Ameliyatla hastaların daha az gıdaya doyması ve aldıkları gıdanın bir kısmının emiliminin sağlanması da mümkün olur.

Ameliyattan sonra hastaların 4 ile 6 gün arasında hastanede takip edilmesi gerekir. Taburcu olurken ise diyetisyen tarafından ilk kontrole kadar beslenmeleri planlanır. İki yıl boyunca obezite cerrahi yanında psikiyatri, endokrinoloji ve diyet uzmanı tarafından yakın takip önemlidir.

Gastrik Bypass Tipleri Nelerdir?

Roux en Y Gastrik Bypass

Roux en Y gastrik bypass ameliyatında midenin özefagus ile birleştiği noktadan itibaren 25-300 cc lik bir hacim kalcak şekilde iki mide arası bir stapler aleti ile ikiye ayrılır. Bu şekilde küçük bir mide poşu ile geride midenin diğer bölümü yer alır. Bu poş ve ince bağırsak arasındaki yeni bağlantı da Roux en Y olarak isimlendirilir. Bu şekilde yemek borusundan gelen besin, midenin büyük bir bölümü ile ince bağırsağın ilk kısmını bypass eder.

Mini Gastrik Bypass

Mini gastrik bypass işleminde özel stapler aleti kullanılarak mide bir tüp şeklinde oluşturulur. Bu mide poşu Roux en Y tipine göre daha büyük yapıdadır. Ardından ince bağırsak segmenti yaklaşık olarak 200 cm aralıktan bu yeni mide poşuna bağlanır. Roux en Y tipinden en önemli farkı ise daha kolay olmasının yanında tek bir bağlantısının bulunmasıdır. Her iki gastrik bypass işleminde de kilo verme mekanizmaları aynı şekilde çalışır.

Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Obezite ameliyatlarında öncelikle vücut kitle indekslerine bakılır. Vücut kitle indeksi 40 üzerinde olan hastalar ya da kitle indeksi 35 ile 40 arasında olup obeziteye bağlı tip 2 diyabet, uyku apnesi, hipertansiyon sorunu olanlar için bu ameliyatlar uygundur.

Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Ne Kadar Süre Hastanede Kalmak Gerekir?

Gastrik bypass ameliyatından sonra hastaların 3-4 gün hastanede yatmaları gerekir. Ameliyattan önceki değerlendirmeler ve ameliyattan sonraki iyileşme döneminde oluşacak sorunlar bu sürenin uzamasına sebep olabilir.

Hastaneden çıkıldıktan sonra hastaların ağır aktivitelerden kaçınması önemlidir. 6 hafta boyunca ağır yük kaldırma gibi durumlardan kaçınılmalıdır. Sakin iş yaşamı olan kişiler ameliyattan yaklaşık 2-3 hafta sonra işlerine rahatlıkla dönebilirler. Fiziksel aktivitesi yoğun işte çalışan hastaların ise 6-8 hafta beklemesi önemlidir.

Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gastrik bypass ameliyatında kilo verme kademeli olarak ilk aylarda en hızlı şekilde gerçekleşir. Maksimum kilo kaybı için yaklaşık 2 yıllık bir süre gerekir. Bu ameliyattan sonra fazla kiloların yaklaşık %70-80’lik kısmı bu süreçte kaybedilir.

·         Ameliyattan sonra hastaların günde en az üç öğün iyi bir şekilde beslenmesi gerekir.

·         Özellikle ilk 2 hafta sıvı, sonraki 3, 4 ve 5. Haftalar püre kıvamında gıdalar tüketilmelidir.

·         Yemekler öncelikli olarak protein, meyve ve sebze sonrasında ise tam buğdaylı tahıl gruplarını içerir.

·         Yumuşak ve berrak yiyeceklerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Yağ oranı düşük olan puding, patates püresi, süt ile ıslatılmış tahıllar, yumuşak omlet, süzme peynir, balık gibi ürünler tüketilebilir.

·         Dehidrasyon olayını önlemek için günde en az 2 litre sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Aksi durumlarda dilde beyaz yaralar, baş dönmesi, bulantı, halsizlik gibi sorunlar meydana gelebilir.

·         Yiyeceklerin iyi bir şekilde çiğnenmesi ve yiyecekler püre haline geldikten sonra yutulması gerekir. Eğer yiyecekler yeteri kadar çiğnenmezse mide çıkışını tıkaması durumları söz konusu olur. Rahatsızlık hissi yanında kusma sorunları da meydana gelebilir.

·         Hastaların basit şekerlerden uzak durmaya özen göstermeleri gerekir.

·         Katı ve sıvı yiyeceklerin aynı anda alınmaması önemlidir. Yemeklerle sıvı tüketilmesi durumunda geriye kalan küçük mide de doldurulur. Bu da kusma sorunlarına sebep olur. Midenin gerilmesine ve erken doygunluk hissine sebep olabilir.

·         Tüketilen besinleri günlük olarak tutmak ve besinler tüketildikten sonra sonuçların yazılması da oldukça faydalıdır.

·         Yeme sırasında doygunluk hissi ya da karnın ortasında baskı hissedilmesi halinde yeme içmenin kesilmesi gerekir.

·         Yiyeceklerin yavaş yavaş tüketilmesine özen gösterilmelidir.

·         Yemek öncesinde ve sonrasında yaklaşık yarım saat boyunca sıvı tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Gastrik Bypass Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

·         Bu ameliyatta da diğer pek çok karın ameliyatında olduğu gibi enfeksiyon, kanama, fıtık, bağırsak tıkanıklığı, genel anestezi komplikasyonları meydana gelebilir.

·         Hastalarda en ciddi risk durumu ince bağırsak ile mide arasındaki bağlantıda meydana gelebilecek bir kaçak durumudur. Bunun sonucunda kişilerin ikinci defa ameliyat olmaları gerekebilir.

·         Hastalar ameliyattan sonra bu komplikasyonların bazılarını yaşayabilirler. Ciddi görülen komplikasyonlar genellikle nadirdir. Genelde sık görülenler kabul edilebilir olan durumlardır ve tedavi edilebilirler.

Türkiye’de Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Türkiye’de gastrik bypass ameliyatı uzman doktorlarda tarafından gerçekleştirilir. Bunun yanında Türkiye’deki klinikler son derece donanımlıdır. Teknolojik cihazlar ile gerçekleştirilen ameliyatların başarı oranları yüksektir. Bunun yanında diğer ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye’de gastrik bypass ameliyatı son derece uygundur. Bunun nedeni ise dövizin ülkede yüksek olmasından kaynaklanır. Türkiye’de gastrik bypass ameliyatı hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık