Bağırsak Kanseri Nedir?

Bağırsak Kanseri Nedir?

 

Bağırsak kanseri, bölgede bulunan hücrelerin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyüyerek kitle oluşturması durumudur. Kalın bağırsak sindirim sisteminin anüse bağlı olan bölümüdür. Yaklaşık 1,5 ile 2 metre uzunluğunda bir organdır. Kalın bağırsak kolon ve rektum bölümlerinden meydana gelir. Rektum 12 cm’lik dışkıyı depolayan organdır. İnce bağırsaktan ayrıştırılmış bir şekilde kalın bağırsağa gelen besinler burada tekrar ayrıştırılarak su ve mineralleri emdikten sonra tekrar kalan kısım makattan dışkı olarak atılır.

Bağırsak Kanseri Nedenleri ve Risk Faktörleri

Bağırsak kanseri nedenleri ve risk faktörleri oldukça fazladır. Bazıları kişinin genetiğinden bazıları ise yaşam tarzından kaynaklanır. Genel manada riskleri ve nedenleri aşağıdaki şekilde gösterebiliriz.

Yaş faktörü hem kadın hem erkeklerde hastalık genelde 55-60 yaş aralığında tespit edilir. Bu yaştaki kişiler genelde risk altındadır.

Genetik faktörler; aile üyelerinde bağırsak kanseri varsa gelecek neslin de kansere yakalanma riski artış gösterir. Bu nedenle düzenli aralıklarda kolonoskopi yaptırmakta fayda vardır.

Polip; polip, kolonun iç kısmını kaplayan ve sindirim sistemine doğru çıkıntı yapan bir anormal büyümedir. Polipler genelde iyi huylu olsa da zamanla kansere dönüşebilir. Bunun için poliplerin çıkarılması adına düzenli olarak tarama testi yapılmalıdır.

Genetik bozukluklar; HNPCC genindeki bozukluklar kolon kanseri riskini arttırmaktadır.

Sağlıksız yaşam tarzı; düşük lifli gıdalar tüketmek, sigara ve alkol içmek gibi etkenler kansere yakalanma riskini daha da arttırır.

Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak kanseri belirtileri genelde dışkılama düzeninin değişikliği ile alakalı kendini gösterir. Kalıcı olarak ishal ya da kabızlık, dışkıda gevşeme, dışkı ve anüsten kanlı akıntı gelmesi, karında şişlik ve şiddetli ağrı bağırsak kanseri belirtileri arasında yer alır. Tabi belirtiler kişiden kişiye değişmekte olup farklılık göstermektedir.

Bağırsak Kanseri Teşhisi Nasıl Olur?

Bağırsakta oluşan kanser türleri kolonoskopi yöntemi ile kolayca tespit edilebilir. Kolonoskopi sayesinde polip oluşumu mevcutsa bu polipler çıkartılarak kanser erken dönemde önlenebilir. Kesin tanı konulması için dışkı örneği alınarak incelenir ve kolon grafisi ile bilgisayarlı tomografi yöntemi kullanılır. Bağırsak kanseri tanısı için doktor şikayetlere ve hastanın geçmişine göre en doğru kararı verecektir.

Bağırsak Kanseri Tedavileri

Eğer sadece polip oluşumu mevcutsa kolonoskopi yapılarak polipler çıkartılır. Kanser ilerlemişse ameliyat zorunlu hale gelir. İlk etapta sadece tümörün olduğu kısım çıkartılır. Eğer hastalık yakın bölgelere metastaz yapmışsa kemoterapi yönteminden faydalanmak mümkündür. Metastaz yapması durumunda öncelikli amaç hastanın yaşam ömrünü uzatmaktır.

Bağırsak Kanseri Evreleri Nelerdir?

Bağırsak kanseri evreleri 5 evrede toplanır. Uygulanacak tedavinin belirlenmesi açısından evrenin doğru nitelikte belirlenmesi oldukça önemlidir. Semptomlar evreye göre farklılık gösterir ve hangi evrede olduğuna bağlı olacak şekilde tedavi uygulanır.

Evre 1; bağırsak kanserinin ilk evresidir. Erken teşhis edilirse polipler çıkarılarak kanser riski önlenir. Böylece hastalık başlamadan atlatılmış olur.

Evre 2; bu evrede kolon tutulumu gözlemlenmiştir. Kolonun bir kısmının çıkarılması gerekir. Bazı durumlarda ağız yoluyla yani endoskopi yöntemiyle de alınabilir.

Evre 3; kanser kolon dışına yayılmıştır fakat uzak dokulara yayılmamıştır. Bu aşamada kolon ve lenf bezlerinin bir kısmı çıkarılır. Tekrarlama riski yüksek ise hastaya kemoterapi tedavisi uygulanır.

Evre 4; kanser lenf bezlerine yayılmıştır. Bu evrede metastaz hızı oldukça hızlıdır. Yayılan doku cerrahi yöntem ile çıkarılarak ardından hastaya kemoterapi verilir.

Evre 5; kanserin son evresidir ve tümör uzak organlara yayılmıştır. Kemoterapi ve radyasyon tedavisinden yararlanılır. Bu tedavilerin ardından kanser hücrelerinde azalma görülmesi beklenir. Gerektiği durumda ameliyata karar verilir.

Bağırsak Kanserinden Korunmak İçin Nasıl Tedbir Alınmalıdır?

Bağırsak kanserinden korunmak için öncesinde sıkı bir şekilde diyet uygulamalı ve diyetin tüm kurallarına uymak gereklidir. Yüksek lifli gıdalar tüketmek bağırsak sağlığına iyi gelir. Aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler bağırsakları yorgun düşürür. Bu nedenle bu tür besinleri çok az tüketmenizde fayda var. Yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini almak gerekir. Eğer kişide obezite varsa yaşına uygun şekilde egzersiz yapması önerilir. 50 yaş üstü hastaların düzenli aralıklar da check-up yaptırmasında fayda vardır. Son olarak belirtilen belirtilerin görülmesi durumunda uzman doktordan destek almak önemlidir.

Bağırsak Kanseri Karaciğere Yayılırsa Ne Olur?

Bağırsak kanseri karaciğere yayılırsa cerrahi müdahale gerekebilir. Bu durumda karaciğerde tümörün olduğu kısım çıkarılmalıdır. Karaciğer, kendini yenileyebilen bir organ olduğundan ötürü bir sorun teşkil etmez. Ancak karaciğerin büyük bir kısmı etkilenmiş ise embolizasyon yöntemi kullanılır. Bu yöntemde karaciğerde tümörün bulunduğu alana kan akışını uygulayan bir işlem uygulanır. Böylece tümör beslenmekten mahrum kalır.

Bağırsak Kanseri Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bağırsak kanseri ameliyatı sonrasında vücutta biraz ağrı oluşabilir. Birkaç gün doktor gözetiminde ağrı kesici kullanılabilir. Bağırsakların iyileşmesine destek sağlamak amacı ile katı gıdalardan uzak durarak bir müddet sıvı gıda ile beslenmek daha faydalı olacaktır. Doktorun talimatlarına kesin olarak uymak gerekir. Sürekli yatmak yerine hareket halinde olmak bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.

Bağırsak Kanseri Tedavi Ücretleri

Bağırsak kanseri tedavi ücretleri hastanın kaçıncı evrede olduğuna, hangi tedavi türünün uygulanacağına ve ülkenin tedavideki başarı oranına göre değişiklik gösterir. Türkiye, bağırsak kanseir konusunda oldukça uzman hekimlere ve steril kliniklere sahiptir. Bunun için sizler de bağırsak kanseri tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız Türkiye’yi gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Türkiye’de bağırsak kanseri tedavisi için bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Böylece bizden ücretsiz bir şekilde danışmanlık hizmeti temin edebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık