Diş Kronu Ne Kadar Dayanır?

Diş Kronu Ne Kadar Dayanır?

Diş kronu, diş tedavilerinde sıklıkla kullanılır. Diş kronu, dişlerin üzerine oturtulan bir çeşit küçük başlıklardır. Dolguya çok benzer fakat dolgudan yapısal olarak daha farklıdır. Hasar görmüş ve zedelenmiş dişleri muhafaza etmek amacıyla kullanılır. Zarar gören diş ekstra koruma istediği zaman tercih edilir. Küçük diş çürüklerini tedavi etmek maksadıyla da kullanılabilir. Aynı zamanda kozmetik diş bozukluklarını gidermek amacıyla da tercih edilebilir. Yırtılmış ve yontulmuş dişleri korumak amacıyla da hastalar diş kronlarını tercih eder. Akıllara en çok gelen soru ise diş kronlarının ne kadar dayandığına yöneliktir.

Diş kronunun kalıcı olup olmamasında sizlerin ne kadar iyi bakım yaptığının çok büyük bir önemi vardır. Aynı zamanda hekimin tecrübesi de önemli bir etkendir. Gülüşünüze ne kadar önem veren doktor vardır, eğer alanında tecrübe sahibiyse uzun ömürlü olarak diş kronunu kullanmanız için elinden geleni yapacaktır. Uygun tedavi sonrasında diş kronunu 15 yıldan daha fazla kullanılabilir. Diş kronlarının özel bir bakıma ihtiyacı yoktur. Normal diş bakımını nasıl yapıyorsanız o şekilde bakım yapabilirsiniz.

Diş kronu tedavisi yaptırdıktan sonra düzenli olarak doktor kontrollerinizi yaptırmalısınız. Seanslar esnasında hekim diş kronunun sürecini takip edecek ve sizlere dikkat etmeniz gereken unsurları bildirecektir. Diş tacı sabitse ve kron etrafından sızıntı yoksa siz de o derece ağrı yaşamazsınız. Ömür boyu diş kronunu kullanamasanız da ortalama 15 yıl kullanmanız mümkündür.

Diş Tacının Değiştirilmesi Gerektiğini Nasıl Anlarım?

Diş tacının hasar görmesine sakız çiğnemek, çok sert gıdalar tüketmek, yüzde oluşan yaralar ve dişleri sıkmak sebep olabilir. Eğer tacınızın zedelenmiş olduğunu fark ederseniz onarmak için diş doktorundan en yakın tarihe randevu almalısınız. Eğer çatlak vs. yoksa diş tacının değişmesine de gerek yoktur. Diş kronları çürümeyeceği için altındaki diş de çürümeyi bırakır. Ancak plak oluşumu dişin çürümesine neden olabilir. Tacın bulunduğu dişte herhangi bir hassasiyet fark ettiyseniz diş tacının değişmesi gerektiğini düşünebilirsiniz.

Diş hekimine bu şüphe ile giderseniz önce röntgen çekilir ve sonrasında gerçekten hasar oluşup oluşmadığından emin olunur. Böylece hekim yeniden tedavi gerekip gerekmediğine karar verecektir. Bu durumda kron değiştirilir. Ancak tacın değişmesi için öncesinde kök kanal tedavisine gereksinim duyabilirsiniz. Böylece kron da daha sağlam duracaktır. Diş kronu için Türkiye’yi tercih edebilirsiniz. Çünkü Türkiye diş kron tedavisi oldukça başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

En İyi Diş Kronları Nelerdir?

Diş kronu yukarıda bahsettiğimiz gibi dişleri onarmak için kullanılır. Dolgular fayda etmediğinde diş kronuna gereksinim duyulur. Özel bir durum olmadığı sürece diş kronları ekstra bakıma gereksinim duymazlar. Siz de Türkiye’de diş kron tedavisi alabilirsiniz. çünkü ülke dünya çapında gelişmiş bir sağlık turizmine sahiptir. Diş kronuna ihtiyacınız olacağı zaman dişlerde hassasiyet ve küçülme hissedersiniz. Diş kronu da doğal dişlerinize oturan kapak görevi görecektir. Diş kronu dişinizi en iyi şekilde koruyacaktır fakat bunun için iyi bir cerrahtan randevu almalısınız.

Diş Kronuna İhtiyaç Duyduğumu Nasıl Anlarım?

Diş kronuna ihtiyaç duyduğunuzda şu şekilde bunu anlayabilirsiniz;

·         Diş zayıflamış ve yarılmışsa

·         Diş aşınmış ve hasar görmüşse

·         Dişte çok küçük bir parça kaldıysa

·         Diş yerinde durmakta zorlanıyorsa

·         Diş biçimsiz ve rengini kaybetmişse ü

Bu durumlarda diş kronu yaptırmanız gerektiğinden endişe edebilirsiniz.

Diş Kron Çeşitleri

Diş kron çeşitleri aşağıdaki gibidir;

Metalden yapılmış kronlar; metalden yapılmış kronlar altın, poladyum, nikel ve krom madde içerebilir. Metal kuronlarda çatlama ve kırılma minimum bir ihtimaldir. Aşınma bakımından çok uzun müddet dayanırlar. Isırma ve çiğnemeye karşı da dirençlidirler. Tek dezavantajı metal renginde olmasıdır. Gizlenmiş azı dişlerde kullanılması daha iyidir.

Metalle kaynaşmış porselen kronlar; metalle kaynaşmış diş kronu ile öz diş formu dengelenebilir. Dişlerin rengi daha doğal görünür. Ancak porselen kapağın altındaki metal çizgi şeridi şeklinde görünebilir. Diğer dezavantajı ise kırılma ihtimali yüksektir. Ön ya da arka dişler için seçenek olabilir.

Tamamen reçineli kronlar; reçine diş kronu normal kronlardan daha az maliyetlere sahiptir. Ayrıca porselenle kaynaşmış metal kronların tersine zamanla bozulma ve kırılma riskine sahiptir.

Tamamı seramik ya da porselen kronlar; diğerlerine nazaran daha doğal görünüme sahiptir. Eğer metale karşı alerjiniz varsa en iyi seçenek olabilir. Ayrıca çok aşırı derecede dayanıklı olmasalar da görünüm bakımından daha doğaldır. Daha çok ön dişler için kullanılır.

Preslenmiş seramik kronlar; bu diş kronlarında sert bir iç çekirdek yer alır. Metal kron preslenmiş ile değiştirilir. Diş kronu için en iyi malzeme olduğunu savunmak yanlış olur. Yine de doğru kararı hekim verecektir.

Türkiye’de Diş Kronu Maliyeti

Türkiye’de diş kronu maliyeti çok değişkendir. Aşağıda kaplama çeşitlerine göre fiyatlandırmayı görebilirsiniz.

Tamamen metalden yapılmış kronların maliyeti ; son derece dayanıklı olduğu için 100 Euro ile 300 Euro arasında değişiklik gösterir.

Zirkonyum kaplama maliyeti; 190 TL ile 550 TL

Porselen kaplama maliyeti; 100 Euro’dan başlar

E-max kaplama maliyeti; 100 Euro ile 600 Euro arasında

Sizler de bu fiyatlarda Türkiye’de diş kronu tedavisi alabilirsiniz. detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık