Mide Botoksu Nedir?

Mide Botoksu Nedir?

Mide botoksu, günümüzde en sık kullanılan ameliyatsız kilo verme yöntemlerinden biridir. İnvaziv işlem ile yaklaşık 20 dakika süren bir operasyondur ve hastanın çok daha hızlı bir şekilde kilo vermesini sağlar. Mide botoksu tedavisi için Türkiye mide botoksu klinikleri çok sık tercih edilir. Çünkü hastalara yüksek oranda verim sağlar.

Bu işlem mide karın kaslarına botoks ilacının enjekte edilmesi ile çalışır. Botoks uygulandıktan sonra mide sindirim sistemi daha yavaş çalışır. Böylece hastalar tok kalarak sürekli yemek yeme gereği duymazlar. Diyet yapmak da dolayısı ile daha kolay hale gelir.

Mide Botoksu Nedir?

 

Endoskopik olarak uygulanan mide botoksu midenin bazı alanlarından, belli derinlikte botilinum toksini enjekte edilir. Mide hareketlerini yavaşlatıp, hedeflenen ameliyat dışı obezite tedavisidir. Botoks mide botilinum toksin uygulaması endoskopik işlemden dolayı midenin belirli iç bölgelerinde bu botilinum toksinin enjekte edilip dayanan nispetten yeni uygulanan bir kilo verdirme işlemidir. Mide botoksu yöntemi ile midenin kaslarının kasılması azaltılıp mide boşalma süresi geciktirilmektedir. Aynı zamanda hastada zorlanmadan iştah kaybı yaşanır.

Günümüzde kilo verme yöntemlerinden olan mide botoksu endoskopik yöntem kullanılarak midenin belli bölgelerine botilinum toksine enjekte edilme işlemidir. Genellikle cerrahi bir yöntem olmadığı için herhangi bir bıçak kesisi işlemi yapılmayan mide botoksu tedavisiyle yüzde 15 veya 20 kadar kilo kaybı hedeflenmektedir.

Mide botoksu yöntemi ile ghrelin denilen açlık hormonu seviyesinde azalma yaşanmaktadır. Ayrıca mide asit salınımı azalırken mide boşalması yavaşlar. Hastaya bu durum iştah azalması ve geç acıkma olarak yansımaktadır. Hastada mide boşalmasında meydana gelen gecikme ile yemek sonrası oluşan kan şekeri yükselmesi ve düşmeleri etkili olmakla beraber kişilerin gün içerisinde daha stabil kan şekeri seviyelerine ulaşmalarına yardımcıdır.

Mide Botoksu Nasıl Uygulanır?

Hastalarda mide botoksu, mide botoks enjeksiyonun ucu ile ve endoskop yardımıyla yapılan küçük ağrısız bir işlemdir. Uygulama işleminde genel anesteziye gerek yoktur. Bu işlem obezite tedavisinde yapılan diğer işlemlerle aynı olduğu gibi cerrahi operasyon olarak kabul edilmemektedir. Uygulanan işlemi tamamen tehlikesiz ve güvenli bir hale getirir. Uygulanan botoks miktarı hastaların sağlık ve yaşam durumlarına göre değişkenlik göstermektedir. 15 dakika süren mide botoksu işlemi ile hastada herhangi bir ağrıya veya sızıya neden olmamaktadır.

Mide botoksu işlemi cerrahi bir müdahale olmadığı için hastanın vücudunda herhangi bir kesinin açılması mümkün değildir. Ağız yoluyla uygulanan bir işlem olduğundan işlemin bitmesinin hemen ardından, hasta birkaç saat içerisinde gözetim altında tutulur. Daha sonrasında taburcu edilir. Ayrıca işlem sırasında mide botoksunun zararları açıklığıyla oldukça çekingen davranan insanlar tarafından bilindiği gibi korkulu bir şekilde merak edilir. Fakat mide botoksu uygulama yöntemi göz önünde bulundurulduğu zaman oldukça güvenlik olduğu bilinmektedir.

Mide botoksu normalde ciltte meydana gelebilen yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak için uygulanan işlemlerden biridir. Fakat bu işlem gelişen teknoloji ile revize edilip midede uygulanmaya başlandığı ve kilo problemi yaşayan tüm insanların istenmeyen kiloları vermesinde yardımcı olan bir estetik tedavi işlemidir. Mide botoksu yöntemi ile hedefe mide kaslarının kasılma ve katsayısını sınır getirerek midede istenilen tokluk hissini sağlamak ve de böylece hasta olan kişi de iştah kaybının açığa çıkmasına sebep olmaktadır. Endoskopi yardımı ile yapılan bu işlem 10 ile 15 dakika süren yapılan hastaneye veya tıp merkezine mide botoksu fiyatları da değişiklik göstermektedir.

Mide Botoksu Kimler İçin Uygundur?

Aslında mide botoksu kilo vermek isteyen tüm hastalar için uygulanabilmektedir. Bu işlem sadece bir ameliyat olmamaktadır. Fakat hasta tercihi önemlidir. Vücut kitle indeksi %40’ın üzerinde olan ameliyat ile başarı elde edebilecek tüm hastalarda uygulanabilir.

·         Midede ülser gastrit bulunan hastalarda ise hastaların öncelikli uygun tedavisi gerçekleştirilmelidir. Sonra mide botoksu uygulanabilir.

·         Hiçbir şekilde cerrahi tedavi istemeyen kişilerde

·         Obezite ameliyatı için gerekli koşullara uygun olmayan kişilerde

·         Vücut kitle indeksi 25 ila 40 arası olan kişiler için uygundur

·         Farklı hastalıklardan dolayı ameliyat yapılamayan kişilerde

·         Fazla kiloları bulunan kişiler ameliyat edilerek obez olmayan ve kilo vermek isteyen kişilerde ideal hasta grubunu oluşturmaktadır.

 

Mide Botoksu Kimler İçin Uygun Olmaz?

 

Mide botoksu alerjisi olan hastalar için uygun görülmemektedir. Kas hastalığı olan kişilerde de uygun değildir. Hasta midesinde ağır gastrit, ülser olan hastalar bu tür hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildiği zaman mide botoksu için uygun hale getirilmektedir. Bu tür durumlarda mide botoksunun faydalı olmayacağını söylemek gerekir.

Mide Botoksunun Avantajları Nelerdir?

Sedasyon altında yapılması ve genel anestezi ihtiyacı yoktur. Mide botoksu cerrahi bir yöntem olmamakla birlikte bundan dolayı herhangi bir kesi yapılmamaktadır. Sadece 15 ile 20 dakika gibi çok kısa bir sürede tedavi tamamlanmaktadır. Hastanede kesinlikle yatış gerektirmeyen bir işlemdir. Endoskopi ile yapılan bir işlem olduğundan dolayı hasta işlemden birkaç saat sonra günlük yaşantısına dönebilmektedir.

Mide Botoksu Tedavisi Sonrası Hastanede Yatmak Gerekli Midir?

Türkiye’de mide botoksu cerrahi bir işlem olmadığından dolayı endoskopik yöntemlerle ağızdan girilerek yapılmaktadır. Böylelikle herhangi bir kesi işlemi yapılmamaktadır. Hastanın mide botoksu işlemi sırasında hastalar, anestezi uzmanları eşliğinde uyutulmaktadır. Tedavinin ardından hasta kendine gelip iyi olunca olduktan sonra taburcu edilir. Hastane yatışı gerektirmeyen bir yöntemdir. Ayrıca hastanın aynı gün içerisinde normal yaşam tarzına dönmesinde herhangi bir sakınca olmamaktadır. Fakat yine de tedavi esnasında sedasyon adı verilen kısa süreli anesteziye verildiğinden dolayı kişinin en az 3-4 saat araç sürmemesi ve dikkat gerektiren işleri yapmaması tavsiye edilmektedir.

Mide Botoksu Hakkında Merak Edilen Sorular

Mide botoksu ne kadar kilo verdirir? Endoskopik mide botoksu yönteminde hedeflenilen kilo kaybı en az %15 ile 20 olmakla birlikte verilecek kilo kaybı hastanın diyeti uyumuyla spor yapmasıyla harcadığı zamana bazal metabolizması da dâhil olarak değişiklik göstermektedir.

Mide botoksu ne zamana kadar etkilidir? Yaklaşık 6 ay kadar etkili olan mide botoksu yöntemi gerek görüldüğü zaman 3 ya da 6 ay aralarında tekrarlanabilmektedir.

Mide botoksunun etkisi ne zaman başlar? Mide botoksu yöntemi uygulandıktan 2 çizgi 3 gün içerisinde acıkma hissiyatı en aza iner, 2 haftadan kısa bir süre sonra kilo kayıpları başlar. Mide botoks yöntemi yalnızca midedeki düz kaslara uygulandığı için sinir hücrelerine bağırsakların hareketlerine bir etkisi bulunmamaktadır. Bu sebeple bağırsak tembelliğini artırıcı bir etkisi yoktur. Pastanın mide botoksu sonrası ise kişiye özel hazırlanacak diyetle bağırsakların çalışmasına yönelik tüm gıdaların diyete dâhil edilmesiyle birlikte bağırsak tembelliğinde de düzelme görülür.

Mide botoksun da yaş sınırı kaçtır? Alt yaş sınırı 16 ile başlayan üst yaş sınırı sedasyon anesteziyi kaldırabilecek kıvamda kişileri kapsamaktadır mide botoksuna uygun kriterleri sağlayabilecek tüm kişiler bu işlemi yaptırabilmektedir. Mide botoksu 20 dakikalık bir işlemdir.

Mide botoksu kilo verdirme garantili midir? Hiçbir işlemin kilo kaybı sağlayan bir garantisi olmamakla birlikte mide botoksu da bunlardan biridir. Mide botoksunu yaptıran hastaların mucizevi bir tedavi olarak gördüğü doğru değildir. Mide botoksunun hastanın iştahını azaltan etkisi olduğundan ve diyete yardımcı olduğu bilinir. Ayrıca botoks uygulaması sonrası kişilerde yüksek karbonhidrat?

Sağlıksız besinler ve beslenen hasta ile hastalarda uygulamanın başarısız olma ihtimali de bulunmaktadır. Mide botoksu için mucize bir tedavi yöntemi gibi davranmak doğru görünmemektedir. Mide botoksu da diğer tüm cerrahi yöntemler gibi kilo verdirme garantisi bulunmamaktadır. Botoksun iştahı azaltma etkisi ile diyete yardımcı oldu bilinir. Bununla beraber mide botoksu uygulaması yüksek karbonhidratla beslenen hastaların ise başarısız olma ihtimali de bulunmaktadır.

Mide botoksu vücuda dağılır mı? Mide botoksu için yapılan tüm araştırmalarda botoks işleminden sonraki evrede botoksun sistemik yayılım göstermemiştir. Tamamen yerel olarak sinir iletişimini bloke ettiği gibi bu yüzden acıkmayı geciktirmesi görülmüştür.

Mide Botoksu Yaptırdıktan Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Botoks işlemi sonrası kişilerin diyetisyeni tarafından uygun beslenme listesi hazırlanır. Mide botoksu yöntemi ile ardından beslenme hemen 2 saat sonra başlamaktadır. Karbonhidrat asitli içecek alkol, şuruplar kesinlikle tüketimi sınırlandırılmalıdır. Mide botoksu sonrası, beslenme uzmanlarının kendisine uygun görürler gıda besin türlerine gerekli miktarda tüketmelidir. Sigara içen kişilerde mide botoksuna negatif veya pozitif herhangi bir etkisi bulunmuyor. Fakat yine de sigara kullanımı kesinlikle önerilmemektedir. İlk 3 gün içerisinde sıvı gıdalar, 4 günden sonraki günlerde ise 2 öğün protein sebze içerikli diyet önerilmektedir.

Mide Botoksu ve Mide Balonu Farkları Nelerdir?

Mide botoksu da, mide balonu gibi kilo kaybı sağlamak için yapılan endoskopik işlemlerden bir tanesidir. Fakat mide balonunun hacminin hasta ya göre ara sıra uygulanması gerekmektedir. Her seferinde endoskopi yapılmasını gerektirir. Tek bir işlem ile mide botoksu 4 ile 6 ay arası etkili bir iştah kaybı sağlar. Mide balonu ise mide içerisinde yabancı bir cisim olmasından dolayı hastalarda bulantılara nadiren de olsa sebep olmaktadır. Ayrıca mide balonu geri alındıktan sonrasında kişilerde iştahının bir anda tekrar açıldığından dolayı şikâyet bulunmaktadır.

Mide botoksunun etkisi yavaşça geçtiğinden dolayı mide balonunda olduğu gibi ani bir iştah artışı olmamaktadır. Mide botoksu ile uygulamanın sonrası mide hacminde küçülme yaşanırken mide balonu uygulamasında midede genişleme oluşabilmektedir.

Mide Botoksunun Yan Etkileri Bulunur Mu?

Mide botoksu esas olarak cilt üzerinde kırışık azaltmak amacıyla de çok yaygın kullanılmaktadır. Tehlikeli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Mide botoksu uygulaması ile standart bir endoskopik yöntemi olduğundan literatürde bildirilmiş herhangi önemli bir yan etkisi bulunmamıştır. Botoks’a karşı alerjisi olan kişiler ve kas hastalığı olan kişilere bu yöntemin uygulanması uygun görülmemektedir.

Türkiye’de mide botoksu işlemi yaptıranlar bu yöntemi kullanarak etkilerini uygulamanın yapıldığı gün ve de sonraki 2 ve 3 gün içerisinde görmeye başlar. Mide botoksunu uygulandığı 2 veya 3 günlük zaman sonrasında ise bireyin acıkma hissiyatında yavaşlama ve azalma görülmektedir. Hastalarda buna bağlı olarak yaklaşık 2 hafta sonrasında ise hasta kilo kaybetmeye başlar. Bu süreç yaklaşık olarak 4 ve 6 ay kadar sürmektedir. Mideye uygulanan botoksun etkisi 4 ve 6 ay arasında gitmektedir. Bu sebeple de yöntemi hastanın vücudunda kalıcı bir hasar bırakması durumu kesinlikle yoktur. Mide botoksu vücudun diğer bölgelerinde uygulanan botoks yöntemlerinden herhangi bir yan etkisi olmadığı belirtilmektedir.

Bu işlem sayesinde bölgesi mide bölgesindeki düz kasların etkileneceği biçimde uygulanmaktadır. Sinir sistemi böylece sindirim sistemi ile olumsuz bir biçimde mide botoksundan etkilenmemektedir. Ancak kas hastalığı olan botoks uygulamasına karşı alerjisi olan kişilerde ise bu yöntem olumsuz bir şekilde tepkimelere neden olabilir. Bu nedenle bu gibi sorunları olan hastaların mide botoksu işlemi uygulanmaması tavsiye edilir. Bu şekilde potansiyel bir yan etkinin veya riskinin önüne geçilmiş olunmaktadır.

Hamile kişilerde veya emziren annelerde mide botoksu işleminin kullanılabilir olduğu ile ilgili yeteri kadar araştırma henüz yapılmamıştır. Bu nedenle hamilelik şüphesi bulunan kişilerde emziren ya da hamile olan kişilerin öncelikle bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Sizler için yapılan bu araştırmalar sonucunda son zamanlarda günümüzde en çok kullanılan yöntemlerden biri olan mide botoksu hakkında tüm bilgilere yer verildi. Daha fazla ve detaylı bilgi için sitemiz üzerinden bize ulaşınız

Kimler Mide Botoksu Yaptırabilir?

Mide botoksu aşırı kilosu olan kişiler için uygun tedavilerdir. Bu tedavinin uygulanması için hastaların vücut kitle endeksi 27-35 arasında olmalıdır. Yani, hasta ideal kilosunun 10-20 kilo üstünde olmalıdır. Bununla birlikte hasta daha önce yemek borusundan ameliyat geçirmemiş olmalıdır. Bu kriterleri karşıladığınızı düşünüyorsanız Türkiye’de mide botoksu tedavisi uygulayan klinikler ile görüşme sağlayarak uzman cerrahlar tarafından ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.

Mide Botoks Riskleri

Genel olarak bakıldığında mide botoksunun bir riski yoktur. Botoks insan vücudu ile uyumludur, yalnızca bir miktar bulantı yaşamak olağandır. Ancak bir iki saate kadar bu his de geçecektir. Dikkat edilmesi gereken en önemli detay tedaviyi uygulayan cerrahın alanında uzman olmasıdır. Çünkü her ne kadar mide botoksu risksiz bir işlem olsa da dozun az ya da çok uygulanması halinde riskler meydana gelebilir.

Mide Botoks Avantajları

Mide botoks avantajları oldukça fazladır. Hastaların pek çoğu tedavinin avantajlarını inceleyerek botoks olmaya karar vermektedir. Yeteri kadar diyet ve spor yaparak ideal kilosuna ulaşamayan hastalar mide botoksu yaptırarak istediği kiloya ulaşabilir. Obez olan ya da iştahı çok açık olan kişiler sürekli canları bir şey çektiği için kilo vermekte zorlanırlar. Ancak kilolu olmak pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirdiği için kilo vermeleri gerekir. Tam da bu noktada kilo verme tedavilerine yönelirler. Kilo verme tedavileri alanında en risksiz olan işlemlerden biri de mide botoks uygulamasıdır.

Mide Botoks Türkiye

Türkiye’de mide botoksu fiyatları uygun olduğu için ve doktorları alanında uzman olduğu için çok tercih edilen bir ülkedir. Fiyatlar döviz kuru yüksekliği, yaşam maliyetinin düşüklüğü ve talebin çok olması nedeni ile cüzi miktarlardadır. Fakat kliniğin kalitesine göre ücretler değiştiği için bizimle iletişime geçerek ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık