Diz Değiştirme Hakkında Her Şey

Diz Değiştirme Hakkında Her Şey

Diz değiştirme, ciddi oranda artış gösteren diz ağrısında fayda gösteren bir operasyondur. Bu sayede dizdeki fonksiyonu tekrar geri kazanabilirsiniz. Diz eklemini değiştirmek ile birlikte hasarlı olan kemik ve doku giderilmektedir. Özel metal alaşımları ve diğer bileşenler ile değiştirilmektedir. Diz eklemine uygulanan eklemdeki amaç diz ekleminde ağrısız hareket imkanı sunmaktır. Böylece günlük yaşam kalitesi en üst seviyede olmaktadır.

Kimlere Diz Değiştirme Ameliyatı Yapılır?

Dizlerde herhangi bir sorun oluştuğunda, ağrı dayanılmaz hale geldiğinde öncelikle ilaç, fitoterapi ve fizik tedavi uygulanır. Fakat dizlerdeki ağrı dinmez, daha da şiddetlenir ve yürüme, merdiven çıkma gibi işlemler zorlanırsa diz değiştirme ameliyatı etkili bir sonuç olarak görülür. Daha çok 65 yaş üstündeki kişilere diz protezi tercih edilir. Ancak romatizmal bir hastalık söz konusu ise daha erken yaşlarda da diz değiştirme yapılabilir.

Diz Protezi Hangi Hastalıklara Neden Olabilir?

Çeşitli nedenlerden ötürü diz eklemlerinde dejenerasyon meydana gelebilir. Bu sorun genelde yaşla birlikte meydana gelir. Fazla kilolu olmak da dejenerasyona neden olabilir. Ciddi hastalığı olan herkeste bu sorun ortaya çıkabilir. Eğer diz ekleminde mevcut bir enfeksiyon varsa ne yazık ki diz protez ameliyatı gerçekleştirilmez.

Diz Protez Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Diz protezi, kişilerin pek çok tedaviye yanıt vermediği durumlarda uygulanır. Diz röntgenine bakınca her şey gayet iyi görülebilir. Operasyon çözüldükten sonrasında hastaya genel anestezi uygulanır. Eğer vücutta aktif bir enfeksiyon varsa önce bu enfeksiyon tedavi edilmelidir. İsteğe bağlı olarak lokal anestezi de uygulanabilir. Ameliyat süresi kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de ortalama 1 saat sürmektedir. Bir gün sonrasında hasta koltuk değneği ile yürüme ihtiyacını karşılayabilir.

Diz Protez Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Cerrahi tedavi aşamasında geç veya erken dönemde protez ameliyatını birtakım riskleri mevcuttur. Ek olarak anesteziye bağlı komplikasyonların gelişmesi mümkün olmaktadır. Bununla birlikte geçici olan kanda pıhtılaşma meydana gelebilir. Yalnızca ameliyat sonrası enfeksiyon kapmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü enfeksiyon geçirmeniz protezin yenilenmesini gerektirebilir.

Diz Protez Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diz protez ameliyat esnasında diz kemiklerinden hasarlı bölgeler çıkarılır. Metal ve plastik kısımlar uygun şekilde diz yüzeyine tutturularak yapıştırılır. Diz protez ameliyatında yapılan işlemleri şöyle sıralayabiliriz;

·         Elinize veya kolunuza küçük bir kanül yerleştirilir. Bu kanül aracılığı ile ameliyat esnasında antibiyotik ve diğer ilaçların verilmesini sağlar.

·         Ağrı kesici etkisini gösterdikten sonra diziniz sterilize edilir.

·         Diz eklemi kaplama işlemi genelde 1 saat sürer.

·         İmplantlar kemiğe tutturulur ve bağların ayarlaması yapılır.

·         İlk önce geçici protez kullanılır. Eğer uygun görülürse gerçek protezler takılır.

·         Eğer cerrah işlevlerden memnun kalırsa dikiş yerlerini kapatır.

·         Steril bir şekilde pansuman yapılır. Ayaklardan kasığa kadar elastik bir bant kullanılır.

·         Dizinizde birkaç gün boyunca hassaslık hissetmeniz olağandır.

Tüm bu süreçte doktor ve hemşirelerin gözetimi altında olursunuz. Diz protez ameliyatının başarılı bir şekilde ilerlemesi için doktor seçimi ve ameliyat planlaması, ameliyat süreci ve ameliyat sonrası iyileşme süreci oldukça etkendir. Bu nedenle kesinlikle alanında iyi hekimler ile tedavi görmelisiniz.

Diz Protez Ameliyat Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Diz protez ameliyat sonrasında şu kriterlere çok dikkat etmeniz gerekir;

·         Herhangi bir enfeksiyon görülmesi esnasında derhal doktora haber verilmelidir.

·         Diz kontrol ve tedavisinin aksatılmaması gerekir.

·         Yürüyüş esnasında tehlike arz edecek eşyaların ortadan kaldırılması gerekir.

·         Ağır spor yapmaktan kaçınmak gerekir.

·         Diz eklemlerini zorlayacak yürüyüşlerden uzak durmak gerekir.

·         Diz eklemlerinin düşme ve çarpma gibi etkenlerden korunması gerekir.

·         Kemik ve kas sağlığının korunması gerekir.

·         Doktorun verdiği egzersiz programları eksiksiz devam edilmelidir.

Bu etkenlere dikkat etmeniz halinde kişinin yaşam kalitesi artış gösterecektir. Sizler de Türkiye’de diz değiştirme ameliyatı için bizimle iletişime geçerek en iyi şekilde hizmet alabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık