Türkiye’de Tüp Bebek Yasaları

Türkiye’de Tüp Bebek Yasaları

Tüp bebek tedavisi bilindiği üzere kendi imkanları ile çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurmuş olduğu bir tedavi yöntemidir. Türkiye, tüp bebek tedavisi hakkında hastalara pek çok avantajı beraberinde getirir. Ülkede yaklaşık 140 tane tüp bebek tedavi kliniği bulunmaktadır. Böylece hekim seçeneği de klinik seçeneği de geniştir. Maliyetlerin uygun olması ve gezilecek çok fazla yerin bulunması Türkiye’yi ideal ülke olarak göstermektedir.

Türkiye’de Tüp Bebek Tedavisi İçin Uyulması Gereken Kurallar

Türkiye, tüp bebek tedavisinde popüler bir ülkedir. Ülkede sperm ve yumurtalık bağışı yapmak kesinlikle yasaktır. Bu durumda çiftler sadece kendi yumurtalık ve spermleri ile tüp bebek tedavisi görebilirler. Bazı ülkeler ile kıyaslanırsa Türkiye’nin kuralları daha katıdır fakat maliyet olarak da başarı oranı olarak da hastalara birçok avantaj sunar. Taşıyıcı anne olmak, sperm ve yumurtalık bağışlamak ve bekar kadınların tüp bebek tedavisi görmesi gibi etkenler ülkede yasaklanmıştır.

Ülkede PSG ve PGD tedavilerine olanak verilmektedir. Bununla birlikte yumurta dondurma işlemi de mevcuttur. Özellikle kanser hastası olan kadınlardan ve menopoza girmeden önce alınan yumurtalıklar dondurulabilir. Diğer kriterleri maddelemek gerekirse şu şekildedir;

·         Yumurta, sperm ve embriyo bağışı yasaktır.

·         Lezbiyen ve bekar kadınların tedaviye girmesi yasaktır.

·         Taşıyıcı annelik yasaktır.

·         Her iki çiftin de evli olması gerekir.

·         PGD ve PSG tedavisine izin verilir ancak cinsiyet seçimi yapmak yasaktır.

·         Pek çok klinik 46 yaş ve üstü kadınlarda tüp bebek tedavisini uygulamaz.

·         Embriyolar 10 yıla kadar saklanabilir fakat çiftler her yıl planlarını kliniğe bildirmek zorundadır.

·         35 yaş üstü kadınların iki embriyoya sahip olmalarına izin verilir.

Bu kriterlere uyduğunuzu düşünüyorsanız Türkiye’de tüp bebek tedavisi olabilirsiniz.

Türkiye’de Yumurta Dondurma İşlemi Mümkün mü?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Türkiye’de yumurta dondurma işlemi yasaldır. Ancak aşağıdaki kriterleri karşılamanız gerekir;

·         Kanser hastaları

·         Yumurtalık rezervi düşük olan bayanlar

·         Ailede yumurtalık öyküsü olan kişiler

Bu kriterleri karşılayan kişilere Türkiye’de yumurta dondurma işlemi yapılır. Yumurta toplama maliyeti ortalama 500 Euro’dur. Türkiye’de tüp bebek tedavileri ortalama 3,700 Euro’dur.

Türkiye’de Tüp Bebek Tedavisi İçin Kaç Gün Kalmak Gerekir?

Türkiye’de tüp bebek tekniği hastaya özgü planlamalar dahilinde gerçekleşmektedir. Ancak birkaç temel aşama gerektirir. Tüp bebek aşamaları aşağıdaki gibidir;

İlk test; IVF tedavisinin ilk aşamasıdır. Hormon seviyelerini izlemek için kan testleri ve vajinal ultrason gibi tetkikler istenir. Kadın üreme organlarını değerlendirmek için tüm prosedürlerin yapılması gerekir.

İlaçlar; kan testi ve taramaların ardından doktor yumurtalıkların uyarılması açısından uygun dozlarda ilaç verecektir.

Yumurtaların toplanması; genel anestezi veya lokal anestezi eşliğinde ayakta uygulanan bir tedavi aşamasıdır. Vajinal kanaldan iğnenin sokulması ile yumurtalar toplanır. Bu işlem genelde 20-30 dakika sürer. Yumurta alındıktan sonra hiçbir şekilde yara oluşmaz.

Sperm hazırlığı; erkek adaydan sperm örneği alınır. Sonrasında bir plakada yumurtalık ile sperm birleştirilerek laboratuvara götürülür.

Embriyo gelişimi; döllenmenin ardından embriyo transfer edilme süresine kadar bir kuluçka makinasında büyür.

Embriyo transferi; son aşama embriyo transferidir. Embriyo ya da embriyolar kadın rahmine enjekte edilir. Genelde ağrısız bir tedavidir. Embriyo transferinin ardından 10 gün sonra gebelik testi yapılmalıdır.

Türkiye Tüp Bebek Kliniği Seçilirken Nelere Dikkat Edilmeli?

 Türkiye tüp bebek tedavisi seçiminde önceliğiniz iyi bir klinik bulmak olacaktır. Duygusal olarak çok yorgun olsanız da önemli bir detayı atlamamanız gerekir. Gerekli araştırmalar kapsamında en uygun kliniği bulmak sizin için iyi olacaktır. Çünkü tedavi için seçeceğiniz klinik tedavinin başarılı sonuçlanması açısından önemlidir. Hastaların yorumlarını, klinikte hizmet sunan doktorların tecrübesini ve kliniğin hijyene ne denli önem verdiğini araştırarak doğru karar verebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Neden Türkiye Tercih Edilmeli?

Avrupa ve Kuzey Amerika’da tüp bebek tedavisi çok maliyetli olduğu için hastalar daha uygun bütçelerde tedavi olabileceği klinikleri araştırır. Türkiye’de düşük maliyetle tüp bebek tedavisi olmak da mümkündür. Türkiye’de verilen tüp bebek hizmetleri, hastanelerin son teknolojik olması ve nitelikli doktorları ebeveynler için büyük şans sunmaktadır.

Türkiye’de uzun zamandır gebelik oranlarının yüksek olduğu bir tedavi sunulmaktadır. Tüp bebek tedavisine ekstra olarak da başarılı bir şekilde jinekolojik ve endoskopik cerrahi işlemler de sunulmaktadır. Çağdaş kliniklerde yüksek kalitede hizmet almanız mümkündür. Bu kapsamda bizimle iletişime geçerek son derece başarılı tedaviler alabilir, ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık