Tüp Bebek ile Çocuk Sahibi Olmak

Tüp Bebek ile Çocuk Sahibi Olmak

Doğal yöntemler ile bebek sahibi olamayan çiftler gelişen teknoloji sayesinde tüp bebek yapmaya yönelirler. Bu tedavi çocuk sahibi olmak isteyen bireylere uzun yıllardır başarı ile uygulanır. Bir çeşit yardımcı üreme tekniği olan tüp bebek nedeni bulunamayan kısırlıklar, ilerleyen yaş, kadınlardaki tüplerin tıkanması ve erkeklerdeki spermlerin yetersizliği gibi durumlarda tercih edilir. Tüp bebek tedavisi, günümüzde en sık tercih edilen kısırlık tedavisidir. Bu tedavide kadın ve erkekten alınan döllenme hücreleri laboratuvar ortamında birleştirilerek embriyo haline getirilir. Sonrasında embriyo anne rahmine yerleştirilerek hamilelik süreci başlar.

Tüp bebek tedavisinde embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi için iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki sperm ve yumurtanın yan yana bırakılarak döllenmesini beklemektir. Bir diğer yöntem de mikroenjeksiyon uygulaması dediğimiz yöntemdir. Bu yöntemde de sperm hücreleri özel pipetler yardımı ile direkt olarak yumurtaya enjekte edilir. İki teknikten hangisinin tercih edilmesi gerektiğine çiftin klinik durumuna göre hekim karar verecektir. Sonuçta asıl amaç çiftin sağlıklı bir bebeğe sahip olmasını sağlamaktır.

Ne Zaman Tüp Bebek Yöntemine Başvurmak Gerekir?

Bir kadının yaşı 35 ve altındaysa, korunmasız şekilde ilişkiye giriyor ve adet düzensizliği bulunmuyorsa 1 sene içinde çocuk sahibi olamadığı zaman tüp bebek tedavisine başvurması gerekmektedir. Yaşı 35 üzeri olup daha önce olumsuz bir gebelik yaşayan kadınların da 6 ay denemeden sonra tüp bebek tedavisine başvurması gerekir. Bu süre zarflarında çocuk doğal yollardan olmuyorsa yaşın ilerlememesi için bir an önce tedaviye başlamak gerekir.

Tüp Bebek Kaç Defa Denenebilir?

Tüp bebek denemesi genel olarak 3 kez yapılır. Bu sayıdan sonraki denemelerde de başarı oranı görülür fakat ihtimal daha düşüktür. Kişinin sağlık durumuna göre, tüp bebek denemesinin ne için tutmadığına bağlı olarak üçten fazla da deneme yapılabilir.

Tüp Bebek Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?

Tüp bebek tedavisi kadınlarda 45 yaşına kadar uygulanabilir. Fakat 40  yaşından sonraki kadınlarda gebelik ihtimalinin düşük olduğu ve riskli gebeliklerin meydana geldiği de unutulmamalıdır. Genç yaşlarda uygulanan tüp bebek tedavisi her zaman daha avantajlıdır. Tabi ki tüp bebek başarı oranını etkileyen pek çok faktör vardır. Anne adayının yaşı, genetik faktörler ve embriyo kalitesi gibi faktörler başarı oranını etkiler. 30 yaş altındaki kadınlarda tüp bebek başarı oranı %60 iken 30 yaşından büyük kadınlarda başarı oranı %20 düzeylerindedir.

Tüp Bebek Tedavisi Sık Sorulan Sorular

Tüp bebek tedavisi hakkında çiftlerin çok merak ettiği hatta kararlarını değiştirecek nitelikte olan soru başlıklarını aşağıda derledik. Tüp bebek sık sorulan sorular ve cevaplarını aşağıda görebilirsiniz.

Yumurta Nasıl Toplanır, Yumurta Toplamak Ağrılı Bir İşlem mi?

Yumurta toplama işlemi için vajinal ultrason eşliğinde yumurtalıklara girilir. Özel bir iğne ucuna sahip olan bu ultrason ile yumurtanın yerleşmiş olduğu folikül adı verilen içi sıvı dolu yapı boşaltılır. İğne yardımı ile alınan sıvı bir tüp içine yerleştirilir. Tüpün içinde yer alan sıvıda mikroskop yardımı ile gözlenebilen küçük yumurta hücreleri bulunur. Yumurta toplamı ağrılı bir işlem değildir fakat hastanın kendini rahat hissetmesi açısından hafif dozda anestezi uygulanır.

Yumurta Döllendikten Sonra Embriyo Rahim İçine Nasıl Yerleştirilir?

Yumurta döllendikten sonra embriyonun rahim içine yerleştirilmesi oldukça kolaydır. Öncelikle doktor tarafından rahim ağzına ince bir katarer yerleştirilir. Bu katarer sayesinde embriyo rahme yerleşir. İşlem öncesinde yumurta geliştirici iğneler kullanıldığı için daha fazla sayıda embriyo elde edilebilir. Bu durumda transfer edilemeyen embriyolar dondurularak saklanabilir.

Anne Adayı Embriyo Transferi Sonrası Dinlenmeli mi?

Embriyo transfer edildikten sonra anne adayının 45 dakika boyunca dinlenmesi önerilir. 45 dakikanın sonunda anne adayı hastaneden taburcu edilebilir. Taburcu edildikten sonra  kişinin dinlenmesine gerek yoktur, günlük aktivitelerine devam edebilir. Sadece ağır egzersizler, tempolu yürüyüşler ve cinselliğe girme dışında tüm aktivitelerini yerine getirebilir.

Embriyo Transferinin Ardından Cinsel İlişkide Kısıtlama Olur mu?

Embriyo transfer edildikten sonra kişinin ilk 1 hafta cinsle ilişkiye girmesi tavsiye edilmez. Çünkü yumurta geliştirici iğneler nedeniyle yumurtalıklarda bir miktar büyüme görülür.

Dondurulmuş Embriyoda Elde Edilen Gebelik Sonuçları Nasıldır?

Dondurulmuş embriyoda başarı elde edilmesi kliniğin laboratuvar kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Uzman kişiler tarafından embriyoların uygun koşullarda muhafaza edilmesi başarı oranını yükseltme açısından oldukça önemlidir.

Sperm Tetkikinde Sperm Bulunmaması Durumunda Ne Olur?

Sperm sayısı istenen miktardan daha azsa mikroenjeksiyon yöntemi ile tüp bebek tedavisi uygulanır. Az sperm olsa da döllenme imkansız değildir. Eğer hiç sperme rastlanmazsa cerrahi işlem ile testislerde sperm araması yapılır.

Tüp Bebek Tedavisinde Diyet Yapmaya Gerek Var mı?

Bu konu hakkında çok net bilgiler yoktur fakat kişilerin Akdeniz diyeti yapması durumunda daha başarılı sonuçlar elde ettiği gözlemlenmiştir.

Düşük Oranı Tüp Bebekte Daha mı Yüksektir?

Doğal yollarla ortaya çıkan gebeliklere göre tüp bebek tedavisinde daha yüksek oranda düşük görülmektedir.

Türkiye’de Tüp Bebek Tedavisi

Türkiye’de tüp bebek tedavisi pek çok hastanın tercih ettiği, güvenle başladığı bir alternatiftir. Türkiye, sağlık turizmi açısından çok gelişmiş bir ülkedir. Bu nedenle dünya çapında pek çok ülkeden hasta buraya tüp bebek tedavisi olmaya gelir. Burada yer alan tüp bebek klinikleri son derece hijyenik, kaliteli ve donanımlıdır. Ayrıca hekimler de alanında tecrübelidir ve neredeyse hiçbir kusura yer vermezler. Siz de Türkiye’de tüp bebek tedavisi olarak pek çok avantajı bir arada elde etmek isterseniz bizimle görüşebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık